Vanligvis lever Bjørn Samset relativt rolige dager på Universitetet i Oslo, der han på heltid forsker på partikkelfysikk.
Men hver september kommer det forskeren selv kaller en ”tåkeperiode”. Han har akkurat lagt bak seg hundrevis av henvendelser i forbindelse med CERN.
Nå er det rekruttering til realfagene som opptar det meste av tiden hans.
Forskningsfabrikkteltet
I forbindelse med Forskningsdagene var Samset sterkt involvert i Universitetet i Oslos fysikkbod, der man kunne finne informasjon om blant annet CERN og partikkelfysikk.
I tillegg hadde han ansvar for Forskerfabrikkteltet, som var fullt av aktiviteter for barn.
– Håpet er å vekke interessen hos barn i alle aldre. Ved å være detektiver skal de ett sted i teltet finne en energimaskin som er stjålet. For å komme fram til løsningen, må de forstå prinsippene i naturvitenskapen og lære å bruke dem, forteller Samset.
Ungforsk
Som en del av Forskningsdagene arrangeres Ungforsk – et arrangement for ungdom hvor forsknings- og utdanningsmiljøer i hovedstadsregionen presenterer seg, og hvor utvikling av fremtidsrettet teknologi står i fokus.
I år er det Universitetet i Oslo som står for arrangementet, som holdes 23. og 24. september. Også her er Samset en viktig brikke, som en av to programledere for åpningsshowet.
– Utfordringen blir å holde interessen oppe i en halvtime blant 500 ungdommer av gangen. Vi håper å inspirere og vekke interessen til de noe tyngre tingene de skal gjennom etterpå, sier Samset.
Etter at ungdommene har vært gjennom åpningsshowet, skal de innom to forskjellige fagmiljøer, der de kan velge mellom alt fra foredrag om ungdom og doping via medisinmenn i Mali og norske farmasøyter til biologisk vandring på Blindern.
Aha-opplevelser
Nærmere 4000 elever fra ungdomsskoler og videregående skoler fra Oslo og Akershus er ventet til Ungforsk.
– Fysikk, kjemi og de andre realfagene er fulle av aha-opplevelser. Det er viktig å få fram at realfag er spennende og utfordrende, sier partikkelfysikeren.
Han håper å kunne by på flere øyeåpnende effekter, og at flere skal få lyst til å velge realfag.
– Forskning fører til utvikling, og påvirker mennesker. Vi trenger nysgjerrige ungdommer som har lyst til å bruke realfag til å finne ut av ting, sier Samset.
Han mener det er viktig å ikke gjemme bort forskningen, men å formidle den. Derfor er han glad for at det nå blir satt av ressurser til formidling.
Annonse
– Det kan være en terskel for forskere å gå ut med det de holder på med. Nå har det blitt et apparat for å få det ut til folket. Dermed kan vi vise at forskere virkelig kan brukes til noe, og ikke bare holder på med ting i sin egen verden.