Grønn grilling

Helseekspertene gir oss stadig nye anbefalinger. "Fem om dagen" er for lite, helst burde det vært ni. Men vil vi da få tid til noe annet enn å knaske gulrøtter? Professor ved Norges landbrukshøgskole Karin Haffner foreslår "Grønn grilling".

I Norge anbefaler Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet at vi spiser minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig. Amerikanerne har utvidet sin anbefaling til ni porsjoner.

"- Å øke forbruket av frukt og grønt til grillingen bidrar først og fremst til et bedre måltid, men man får også en nyttig helsegevinst på kjøpet, kommenterer Haffner."
"- Å øke forbruket av frukt og grønt til grillingen bidrar først og fremst til et bedre måltid, men man får også en nyttig helsegevinst på kjøpet, kommenterer Haffner."

- Dette er mye, og det går er grense for hvor mye frukt og grønt vi klarer å proppe i oss i løpet av en dag. Vi skal kose oss med maten, og nå er grillsesongen her. Hva med å bytte ut svarte pølser med lettpepret blomkålkotelett og urtemarinert nykål, spør Karin Haffner.

Haffner deltar i et samarbeidsprosjekt mellom Matalliansen i Ås og Hakon-Gruppen. Målsettingen er å øke frukt- og grøntforbruket gjennom bedre produktkunnskap og kjennskap til ulike tilberedingsmetoder.

Grønt er sunt

La oss starte med helseeffekten. Frukt, grønnsaker, bær og krydderurter er sunt - kjempesunt.

- Nytt av året er en oversikt over innholdet av antioksidanter i krydderurter. Kjente potteurter som timian, basilikum, estragon og rosmarin kommer alle ut med et meget høyt innhold av antioksidanter.

Antioksidanter har en helsefremmende effekt, og forebygger i all enkelthet blant annet kreft, hjerte- og karsykdommer. En omfattende kartlegging er i løpet av de siste årene gjennomført og gir oss oversikt over innholdet av antioksidanter i frukt, bær, grønnsaker og krydderplanter.

Studien er gjennomført av Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo, i samarbeid med NLH og Planteforsk.

Grønn grilling

Karin Haffner tar til orde for å utvide vårt reportoar av grillmat.

- Vær raus med krydderurtene, og bruk dem sammen med olje til marinader. Legg grønnsakene på grillen og bruk bær som en frisk dessert. Å øke forbruket av frukt og grønt til grillingen bidrar først og fremst til et bedre måltid, men man får også en nyttig helsegevinst på kjøpet, kommenterer Haffner.

"Rekken av grønnsaker som passer for grillen er lang. Hva med lettpepret blomkål penslet med krydderolje?"
"Rekken av grønnsaker som passer for grillen er lang. Hva med lettpepret blomkål penslet med krydderolje?"

Og rekken av grønnsaker som passer for grillen er lang. Men et stikkord først: Indirekte grilling.

Indirekte grilling

- Bruk lokket til grillen, ha lufteventilene åpne og benytt aluminiumsfolie eller -form. Dette får grillen til å virke mer som en vanlig stekeovn, og ved bruk av aluminiumsfolie eller -form tar vi vare på kraften fra grønnsakene. Hold også grønnsakene unna den sterkeste varmen, noe som er lurt for både smaken og helsa.

Med dette forbeholdet er du godt forberedt til grønnsak-grilling.

- Paprika, sopp, løk, asparges, squash og mais er allerede en del av nordmenns grillvaner. Men hva med appelsinmarinert gulrot, urtemarinert nykål og tykke skiver av pepret blomkål. Glimrende alene eller i tillegg til kjøtt, hevder en entusiastisk professor.

Naturell eller grillet

Men hvordan er det med grønnsakshelsen etter lettere juling på grillen? Er det ikke slik at grønnsakene er sunnest rå?

Doktorgradstipendiat Anne-Berit Wold har sett nærmere på næringsinnhold i grønnsaker.

"- Forsiktig grilling av grønnsaker ved bruk av aluminiumsfolie bidrar til å holde på grønnsakenes sunne innhold. Også mange kålvekster passer til grilling, sier Anne-Berit Wold."
"- Forsiktig grilling av grønnsaker ved bruk av aluminiumsfolie bidrar til å holde på grønnsakenes sunne innhold. Også mange kålvekster passer til grilling, sier Anne-Berit Wold."

- Vi tror ofte at grønnsakene er mest næringsrike ubehandlet. Men det er ikke alltid tilfellet. Forsøk med flere kålvekster gir for eksempel økt innhold av antioksidanter etter koking.

Hun poengterer at hun ikke har forsket på grilling spesielt, men mener det er mulig å gi noen generelle tips.

- Forsiktig grilling av grønnsaker ved bruk av aluminiumsfolie eller -form bidrar til å holde på grønnsakenes sunne innhold. På denne måten beholder du en større del av de vannløselige vitaminene, for eksempel vitamin C, enn hva tilfellet er ved vanlig koking. Også fettløselige antioksidanter, som du finner i alle grønnsaker, bevares bedre på denne måten, sier Anne-Berit Wold.

Aktuelt for grillen

  • Artisjokk, asparges, aubergine, fenikkel, vårløk, paprika, nypoteter, purre, squash, tomat, mais og sopp. Bare fantasien setter grenser.
  • Lettpepret blomkål: Skjær én cm tykke skiver av blomkål. Pensle med olivenolje. Gi blomkålkoteletten et solid dryss av urter etter beag. Pepre. Grilles.
  • Appelsinmarinert gulrot: Gulrot skjæres i skiver på skrå. Legges i marinade av appelsin i noen timer. Grilles med urter og smør i folie.
  • Urtemarinert nykål: Nykål deles opp i seks-åtte båter. Pakkes i folie, sammen med noen smørklatter, vårløk, persille, salt og pepper. Grilles.
  • Grillet dessert: Banan med skall deles på langs. Dryss litt sukker og kokos på snittflaten. Pærer deles i en halv cm tykke skiver. Krydres med litt kanel. Grilles.

Aktuelle lenker

Sunnhetsmysteriet frukt og grønt
Krydder som medisin
Helse i hvert bær
Hva er antioksidanter?

Powered by Labrador CMS