Lam bør få flåttbitt tidligere

Lam som slippes ut på beite der det er flått takler sykdom forårsaket av flåttbitt bedre dersom de kun er én uke gamle ved beiteslipp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lam på beite. (Foto: Jon Schärer)

Lam slippes ofte utpå beite når de er mellom tre og fire uker gamle. Ny forskning viser at det på beiter med flått kan lønne seg å slippe ut lammene allerede når de er én uke gamle.

Doktorgradsstipendiat Lise Grøva ved Bioforsk Økologisk forklarer dette med at et nesten nyfødt lam fortsatt nyter godt av antistoffer fra råmelken i sitt første møte med flått.

– De kan bli syke likevel, sier Grøva, men forteller at de sannsynligvis ikke blir like syke som de ville blitt om de var eldre.

Lammene har også tydelig bedre tilvekst. Høy feber, nedsatt almenntilstand, og nedsatt immunforsvar er hva flåttbitt kan føre til hos lam og sau for øvrig.

– Spesielt leddbetennelser ser vi ofte. Vi ser også stive lam, lammelser i bakparten, lungebetennelser og akutte blodforgiftninger.

Sjodogg

Lise Grøva. (Foto: Anita Land)

Sjodogg er en samlebetegnelse på flåttbårne sykdommer som rammer lam og sau. Tilstanden har vært kjent i flere hundre år. Sjodogg forårsakes av bakterien Anaplasma phagocytophilum, og ikke av bakteriegruppen Borrelia som vi mennesker frykter mest.

– Flåtten har vært her bestandig og observasjoner tilbake til 1700-tallet tyder på at sauebesetninger ble rammet av sjodogg den gang også.

– Når vi nå ser en økning av flått er det sannsynligvis fordi Norge gror igjen, fordi hjortebestanden har økt og fordi klimaendringer har gitt flåtten bedre levekår. Idag ser vi også at flåtten sprer seg fra de kystnære områdene og innover i landet, sier Grøva.

Dødsårsak relatert til sjodogg er ikke alltid enkelt å kartlegge. Sau og lam på utmarksbeite som blir akutt syke og dør blir ofte ikke funnet, eller så er det kun rester som ligger igjen.

Lam og sau kan bli smittet av flått flere ganger i løpet av livet.

– Første gangs smitte er mest problematisk, og mye avhenger også av hvilken variant av bakterien dyret blir smittet av. Ulike varianter gir ulik respons, forklarer Lise Grøva.

Undersøkelsen på tidlig beiteslipp ble gjort i 2008 og 2009 ved to gårder, i Sandnes og på Tingvoll. På hver av gårdene ble besetningene delt inn i grupper, hvor noen lam ble sluppet ut ved én ukes alder og andre lam ble sluppet 3 uker gamle.

Powered by Labrador CMS