Annonse

Kun én av sju skjenker til 03.00

Rundt halvparten av norske kommuner stanser skjenkingen klokka to. Bare én av sju skjenker til alkohollovens maksimaltid klokka 03.00.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flertallet av kommunene stenger før de må ifølge alkoholloven. (Illustrasjonsfoto: SIRUS/Nye bilder)

Dette viser SIRUS’ årlige gjennomgang av kommunenes forvaltning av alkoholloven.

– Undersøkelsen viser at kommunene bruker sin frihet til å utforme sin egen alkoholpolitikk.

 – I 60 kommuner gjelder lovens maksimaltid til 03.00, i overkant av 40 stenger man en halvtime tidligere, mens rundt 200 kommuner stanser skjenkingen klokka 02.00. De resterende kommunene stenger tidligere, sier rådgiver Øystein Skjælaaen i SIRUS.

Salgstider

SIRUS kan i årets rapport presentere bedre opplysninger om salgs- og skjenketider enn tidligere.

I motsetning til for skjenketider har nesten alle kommuner utvidet salgstiden for øl til lovens maksimaltid, som er til 20.00 på hverdager og til 18.00 på dager før søndager.  

Tre av fire kommuner bruker et privat selskap til å gjennomføre kontrollen med salgs- og skjenkebevillingene. I de største byene utføres det stort sett tilstrekkelig antall kontroller i forhold til hva loven krever.

Overtredelser vs. inndragelser

Antallet avdekkede overtredelser knyttet til salgsbevillinger var omtrent det samme i 2009 som i de siste tre årene, mens overtredelser knyttet til skjenkebevillinger har økt.

Samtidig rapporterte kommunene om færre inndragelser enn i de foregående år, både av salgs- og skjenkebevillinger.

– Det at antall skjenkeovertredelser har økt, mens antall inndragelser har gått ned er noe vi har sett de siste to årene. Det er imidlertid for tidlig å si om dette er en varig tendens, sier Skjælaaen.

Flere skjenkebevillinger

Øystein Skjælaaen. (Foto: SIRUS/Nye bilder)

Antall skjenkebevillinger i Norge har blitt tredoblet på 30 år. En stadig økende andel av disse gir anledning til å servere brennevin, og i 2009 var den på 83 prosent.

De kommunale salgsbevillingene er redusert i samme periode, mens antallet vinmonopolutsalg har økt.

Ordningen med kommunalt drevne ølmonopol ser i praksis ut til å ha bli avviklet. I 2009 var det bare Hareid kommune som hadde det, og etter sigende avvikles dette i løpet av 2010.

Referanse:

Øystein Skjælaaen: Kommunenes forvaltning av alkoholloven 2010, SIRUS 2010.

Powered by Labrador CMS