Neandertalerne var ikke så teite
- Trekk til deg labbene, din neandertal! hender det vi skriker til ufine fylliker på byen, og insinuerer at de er lavpannede steinalderduster med peanøtthjerne. Britiske forskere mener vi dermed begår en urett mot neandertalerne.
Neandertal er navnet på en type fortidsmenneske som levde for omtrent 300 000 til 30 000 år siden. De var vår søsterart, så å si, og levde ganske lenge side om side med våre forfedre.
Men i motsetning til våre egne tipp-tipper, er neandertalerne blitt tillagt en hel del mindre flatterende egenskaper, som manglende intelligens og sviktende oppfinnsomhet. Nå vil imidlertid Terry Hopkinson fra University of Leichester disse holdningene til livs.
- Neandertalerne var noe helt annet enn sitt stereotype rykte, de var innovatører, sier forskeren, som mener det etablerte bildet av steinaldermenneskene ikke stemmer overens med arkeologiske funn.
Tidlige neandertalere pønsket ut nye steinbaserte teknologier, og klarte seg igjennom økologiske utfordringer som forgjengerne deres - Homo heidelbergensis - ikke greide med, påpeker Hopkinson i en artikkel publisert i Antiquity.
Tidlig teknologi
Tradisjonelle teorier fokuserer på oppfinnelse av nye redskaper på et mye senere tidspunkt, opp mot perioden for 30 000 år siden da vi - Homo sapiens - tok over og neandertalerne forsvant.
- Det har vært en konsensus om at det moderne menneskets hjerne ble skrudd på som en lysbryter for omtrent 50 000 år siden, bare i Afrika. Men mange moderne trekk, som bruken av slipesteiner og jakt på store byttedyr, begynte å utvikle seg i Afrika for 300 000 år siden.
- Det var det samme i Europa med neandertalerne. Det var en gradvis oppsamling av teknologi, sier Hopkinson, og konkluderer:
- Neandertalerne har typisk blitt tatt for å ikke ha evne til innovasjon, ettersom dette ble oppfattet som noe helt unikt for Homo sapiens. Men med disse nye bevisene for innovasjon blir det vanskelig å ekskludere neandertalerne fra menneskekonseptet.
?
Så neste gang vi skulle føle oss fristet til å sammenligne våre medmennesker på byen med fortidskreaturer, får vi kanskje holde oss for gode til å henge ut neanderthalene. Homo heidelbergensis, derimot?
Referanse:
T. Hopkinson, The transition from the Lower to the Middle Palaeolithic in Europe and the incorporation of difference, Antiquity, vol. 81, nr. 312, s. 294-307.
Lenke:
Antiquity: Sammendrag av rapporten