Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fra studien:
Deltagerne kom fra Amerikansk Samoa, Mexico, Paraguay, USA, Storbritannia, Tanzania, Island, Argentina, Puerto Rico og New Zealand.
Deltagerne som var mest stigmatiserende overfor fete og overvektige kom fra Paraguay, etterfulgt av Amerikansk Samoa.
De minst stigmatiserende var fra Tanzania.
Ifølge forskerne var det også overraskende at USA var blant de minst stigmatiserende.
Det viser en studie publisert i det siste nummeret av Current Anthropology, gjort av forskere ved Arizona State University.
Forskerne har samlet inn data fra 680 personer fra urbane områder i 10 ulike land, blant annet fra samfunn der ganske mange kilo ekstra tradisjonelt har blitt sett på som noe positivt, som Puerto Rico og Tanzania.
De andre deltagerne kom blant annet fra Mexico, Argentina, Paraguay, USA, Storbritannia og Amerikansk Samoa.
- Tidligere har etnografiske studier vist at mange samfunn foretrakk større og tykkere kropper. Tykke kropper representerte suksess, sjenerøsitet, fruktbarhet, velstand og skjønnhet, sier Alexandra Brewis, en av studiens forfattere, i en pressemelding.
- Stygge, lite attraktive, late
Brewis forteller at dette synet er i ferd med å endre seg drastisk. Resultatene fra studien viser nemlig at overvektige og fete folk i større grad blir sett på som stygge, lite attraktive, late og som om de har dårlig selvkontroll.
Og de verste tankene om fete og overvektige finnes i de landene der folk har begynt å være negative til fedme ganske nylig.
Et eksempel er Amerikansk Samoa, et lite øyterritorium i Stillehavet som tilhører i USA, med en befolkning på under 60 000.
Raske holdningsendringer
Brewis forteller at hun gjorde feltarbeid der på nittitallet, og at hun allerede da kunne merke at tynne kropper var i ferd med å bli et skjønnhetsideal, men stigmatisering av fete og overvektige var enda ikke utbredt.
- Dette ser ut til å ha endret seg svært fort. De som var sene med å begynne å stigmatisere fedme, er også de som nå mest sannsynlig er enige i de mest fordomsfulle påstandene som at “fete folk er late”.
Studien svarer ikke på hva holdningsendringene kommer av, men forskerne skriver at globale helsekampanjer kan spille en viktig rolle.