Annonse

Sluker du maten?

Det kan være all grunn til å roe takten på kjevene - og unngå at magen blir stram som et trommeskinn ved måltidets slutt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forholdsvis utbredt spise i norske helgehjem. Foto: Colourbox.no

Ny forskning publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ), peker mot at folk som spiser fort, øker risikoen for overvekt betydelig.

Resultatene viser at mannfolka som spiste fort hadde 84 prosent høyere risiko for overvekt, mens kvinnene doblet risikoen hvis de skjøv matroen til side, ifølge et presseskriv fra BMJ.

De som i tillegg gafler innpå til de er sprekkmette, tredobler risikoen.

- Kombinasjonen av å spise fort og mye har en gjensidig forsterkende effekt på overvekt, slår forskerne fast i studien.

Flest menn spiser fort

Lignende resultater har også kommet til syne i tidligere studier. Et japansk forskningsarbeid i BMJ i 2002, viste en klar positiv assosiasjon mellom det å spise fort/bli stappmett og overvekt.

Nå har japanske forskere tatt for seg 1122 menn og 2165 kvinner i alderen 30-69, i perioden 2003-2006. Deltakerne svarte på spørsmål om spisevaner. Spiste de til de ble helt mette – og hvor lang tid brukte de?

Det viste seg ar rundt halvparten av mennene (50, 9 prosent) og nesten seks av ti kvinner (58.4 prosent) rapporterte at de spiste til de var helt mette. Dessuten; 45,6 prosent av mennene og 36 prosent av kvinnene sa at de spiste fort.

- Kan bidra til fedmeepidemien

Foto: Colourbox.no

Samlet hadde mennene og kvinnene i gruppen som spiste mye og hurtig i overkant av tre ganger så stor risiko for å bli overvektige, som gruppen som tok seg bedre tid og unnlot å spise til de ikke orket mer.

- Funnene viser hvordan dagens spisemønstre kan bidra til fedmeepidemien, mener de australske forskerne Elizabeth Denney-Wilson og Karen Campbell i en tilhørende lederartikkel i BMJ

De henstiller blant annet leger til å jobbe med foreldre, slik at de kan oppmuntre barna deres til sunne spisevaner.

Blant annet poengterer de vikitgheten av å spise i et rolig tempo, og innta passelig store porsjoner. Samt at man prøver å samle familien rundt bordet - uten styr og mas i omgivelsene.

- Forstyrrer signalsystem

Ernæringsekspert og professor Ian McDonald sier til BBC News at det er flere grunner til at hurtigspising kan være dårlige nyheter for vekten.

Professoren fra University of Nottingham forteller at det å spise fort kan forstyrre signalsystemet som forteller hjernen at man skal slutte å spise, når magesekken fylles opp. 

- Spiser du fort, så blir i praksis magen full før systemet i det hele tatt får en sjanse til å komme i gang. Da kan magen bli overfylt, sier McDonald til BBC News.

En fordel i tidligere tider

I vår del av verden mangler vi ikke akkurat mat. Så hva er det som gjør at vi fortsatt spiser fort - og til vi blir veldig mette? 

Å ha dårlig tid, lyder velkjent. Butikker, kiosker, kafeer og restauranter sørger dessuten for at vi kan kjøpe mat sent og tidlig året rundt.

I et evolusjonært perspektiv kan derimot en mulig forklaring på raske måltider og stort  inntak være at mennesket i tidligere tider ikke kunne la sjansen til å overkonsumere energi gå fra seg.

Ikke bare gjaldt det å sikre seg føde i konkurranse med andre. Gad vite når man kunne finne mat neste gang og spise seg mett. Slik sett kunne det altså være en fordel med høyt tempo og betydelig magemål.

Nå er vi mildest talt et helt annet sted i behovspyramiden.

I selvrealiseringens tid kan den fysiske sulten lett stilles – du kan jo bare samle inn noen ekstra kalorier ved å svinge innom bensinstasjonen. På hjem fra selvutviklingskurset.

Referanse:

Koutatsu Maruyama, et al.The joint impact on being overweight of self reported behaviours of eating quickly and eating until full: cross sectional survey. British medical Journal, Online first, 21. Oktober 2008.

Les mer:

BBC News: Speed of eating ‘key to obesity’

Powered by Labrador CMS