Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
Fordelingen mellom fett, protein og karbohydrat
Musene på den fettrike dietten fikk daglig 58% av kaloriene fra fett, 16.4% fra protein og 25.5% fra karbohydrat.
Musene på den mer fettfattige dietten fikk daglig 10.5% av sitt karoriinntak fra fett, 16.4% fra protein og 73.1% fra karbohydrat.
Karbohydratene som ble gitt var sukrose, det er ikke gitt nærmere opplysninger i studien for type fett.
Kilde: S Sharma, m.fl., 2012.
Det skriver canadiske forskere i ny studie i International Journal of Obesity. Å etablere gode matvarer og en sunn livsstil som varer over tid kan rett og slett være en prosess med mange fallgruver.
Dette underbygges i den nye studien, som er utført på mus.
- Vi oppdaget at den kjemiske sammensetningen i hjernene til musene på den fete dietten, var annerledes sammenlignet med de som hadde spist sunt, sier forsker Stephanie Fulton ved University of Montreal.
- I tillegg til å forårsake fedme, kan kaloririk mat føre til kjemiske reaksjoner i hjernen som minner om dopbruk, fortsetter Fulton.
Selv om det alltid vil være usikkerhet knyttet til overføringsverdien til mennesker i museforsøk, påpeker forskerne at musehjernen i mange tilfeller er sammenlignbar med menneskehjernen.
Sterkere symptomer ved fettkutt
Som når rusmisbrukere må ha mer av sitt narkotiske stoff på for å fungere, risikerer man å havne i en ond sirkel der den fete, appetittvekkende maten brukes som et middel for å unngå nedstemthet.
Uro og økt følsomhet for stressituasjoner var tydelige reaksjoner hos musene som spiste fett.
(Foto: Colourbox)
De negative reaksjonene ble forsterket hos de som etter noen uker ble fratatt sin fete livsstil, og i stedet satt på en kalorifattig diett av forskerne.
En gruppe fikk en daglig diett der 58 prosent av kaloriene var fett over halvannen måned. En sunnere gruppe gnagere fikk i seg 10,5 prosent fett om dagen.
- Fet mat fremmer depresjon
Tidligere er det vist sammenhenger mellom fedme og risiko for depresjon, men forskerne har hatt liten kunnskap om mekanismer og belønningsmønstre i hjernen som kobler dette sammen.
- Nå viser vi for første gang at en velsmakende fet diett over tid fremmer depresjon, ifølge Fulton.
Musene som fikk junk-dietten oppførte seg urolig og unngikk åpne områder. De viste også depressive tegn, ved at de ikke gjorde rare forsøkene på å unnslippe da de ble fanget.
I tillegg så forskerne at molekylet creb, som bidrar til produksjonen av dopamin, i mye større grad var aktivert i hjernene til junk-musene som brått skulle leve sunnere.
Annonse
Dopamin er et signalstoff som formidler beskjeder til hjerneområder som blant annet belønning og nytelse. Dopamin kan også påvirke humør og søvnmønster.
I tillegg hadde musene på fett-dietten høyere nivåer av stresshormonet corticosterone.
- Dette forklarer både syklusen med depresjon og negativ atferd, mener Fulton.
Endringene skjer før de kan ses på vekta
Resultatene viser også at de kjemiske endringer i musehjernen, som følge av fet mat, inntreffer før fedmeproblemer er et faktum.
- Det er interessant at endringene i musenes hjerner skjer før de synes på vekta, siuer fulton
- Det er grunn til å tenke over hvordan vi kan støtte folk psykologisk, når de strever med å forbedre kostholdet, uavhengig av om det serr tynne eller tykke ut, sier Fulton
Referanse:
S Sharma, M F Fernandes og S Fulton. Adaptations in brain reward circuitry underlie palatable food cravings and anxiety induced by high-fat diet withdrawal. International Journal of Obesity advance online publication 11 December 2012; doi: 10.1038/ijo.2012.197 Sammendrag her