Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.
Sædkvalitet er temaet for denne episoden av Viten + Snakkis, en podcast fra OsloMet. (Illustrasjon: Top Vector Studio / Shutterstock / NTB scanpix)
Hva påvirker sædkvaliteten, og trenger vi egentlig menn?
PODCAST: Sædkvaliteten synker på verdensbasis. Både livsstil og miljøgifter kan spille inn, men forskningen mangler fremdeles tydelige svar på hvorfor.
Trine B. Haugen ved OsloMet forsker på reproduktiv helse hos menn. Hun bekrefter at menns sædkvalitet ser ut til å være synkende på verdensbasis.
- Ja det er endel som tyder på det. En studie på begynnelsen av 90-tallet viste at det hadde vært en nedgang over flere tiår. Denne ble mye diskutert og det ble vanskelig å si at dette er sikkert. Men så kom det en ny stor studie i 2017 som bekrefter de samme tendensene. Da begynner det å bli interessant. Jeg vil si at vi har vel grunn til litt bekymring, sier Haugen.
I denne podcastepisoden fra OsloMet snakker Hallvard Lavoll og Stig Nøra med professor Haugen om sædkvalitet og om hva som påvirker sæden. I tillegg kommer de inn på framtida for reproduksjon. Trenger vi egentlig menn?
Ikke dumt å «breie seg»
Haugen sier at dårligere sædkvalitet kan skyldes både miljøgifter og livsstilsfaktorer. Men det er vanskelig å gi noen entydige svar på hva som påvirker nedgangen på verdensbasis.
- Mange ting kan påvirke, og det kan være forskjellig fra individ til individ. Men man ser noen tendeser på befolkningsnivå, og det er jo det som har gikk opphav til en del hypoteser. De forkastes av og til og beveger seg.
Fedme har vist seg å kunne ha en negativ effekt på fertilitet hos menn, slik som hos kvinner. Andre livstilsfaktorer som røyking og normalt alkoholforbruk ser derimot ikke ut til å spille noen særlig stor rolle.
På 90-tallet var det hormonkjemikalier som fikk skylda, og de er fremdeles ikke helt frikjent.
- Vi har forsket på dette, men det er vanskelig å påvise hva effekten er. Du kan bruke dyremodeller, men det sier ikke nødvendigvis hvordan stoffene vil opptre hos mennesker og ved hvor store konsentrasjoner, sier Haugen.
Hva om man ofte har mobilen i lomma og PCen på fanget?
Det ser ikke ut til å utgjøre noen fare sier Haugen.
- Studier har vist seg at det største problemet ikke er selve PCen, men det at du sitter med beina sammen. At du blir varm.
- Det å sitte med beina fra hverandre hadde derimot en gunstig effekt. Etter det så har jeg begynt å se på mennene som breier seg på T-banen på en annen måte, sier Haugen lattermildt.
Hør mer i podcasten under: