Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Beinskjørhet og brudd
Årlig brekker cirka 9000 voksne nordmenn hoften og 15 000 håndleddet. Et stort antall får også sammenfallsbrudd i ryggvirvlene.
Kvinner og menn i Oslo er på verdenstoppen i brudd. Beinskjørhet (osteoporose) er en medvirkende faktor ved de fleste brudd hos eldre.
Basert på beinmassemålinger er det på landsbasis beregnet at anslagsvis 240 000 nordmenn har osteoporose.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Beinskjørhet er en lidelse som gjør folk redde for å falle og skade seg. Det kan igjen føre til at de bruker kroppen mindre og dermed får dårligere balanse.
– Tro på egen mestring knyttet til aktiviteter er derfor svært viktig for å redusere risikoen for fall, sier fysioterapeut og tidligere masterstudent Cecilie Fromholt Olsen.
Hun avsluttet nylig masterstudiet sitt ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og resultatene av prosjektet hennes om beinskjøre kvinner og frykten for å falle, har blitt publisert i tidsskriftet Osteoporosis International.
Dette er første gang noen har undersøkt om treningstiltak kan redusere frykten for å falle hos kvinner med beinskjørhet og sammenfallsbrudd i ryggvirvlene.
Ga positiv effekt
Fromholt Olsen har undersøkt om et behandlingsopplegg med tre måneders treningsprogram, gruppetrening og veiledning av fysioterapeut ga mindre frykt for å falle.
I undersøkelsen deltok 89 kvinner med beinskjørhet i alderen 60 til 83 år.
Halvparten mottok behandlingsopplegget, mens den andre halvparten i kontrollgruppen ble oppfordret til å fortsette med sitt vanlige fysiske aktivitetsnivå.
Alle deltakerne i studien hadde påvist beinskjørhet og minst ett brudd i ryggraden, og var hjemmeboende etter endt sykehusopphold.
Funnene tyder på at behandlingsopplegget ga en positiv og langvarig effekt på frykt for å falle, i den forstand at de fikk bedre mobilitet og opplevde mindre frykt knyttet til dagliglivets aktiviteter.
Hos kvinnene som ikke fikk tilbud om opplæring og trening, ble det imidlertid registrert en økt frykt for å falle i løpet av oppfølgingsperioden.
Mosjon forebygger
Professor Astrid Bergland ved HiOA var veileder for Fromholt Olsen. Bergland er leder for forskergruppen Aldring, helse og velferd, hvor Fromholt Olsen var tilknyttet.
– Eldre beinskjøre mennesker bør motiveres til å være fysisk aktive og få tilbud om tilpasset trening, spesielt etter at de blir skrevet ut fra sykehus. De fleste kommer dessverre fort inn i en negativ spiral som det er vanskelig å komme seg ut av, mener Bergland.
– Gangfunksjon og balanse kan forbedres ved trening, og kompetansen finnes, fremhever hun.
Tidligere forskning viser at fysisk aktivitet virker oppbyggende på beinmassen, mens passivitet gjør at skjelettet blir sprøere.
Referanse:
Cecilie. F. Olsen og Astrid Bergland: The effect of exercise and education on fear of falling in elderly women with osteoporosis and a history of vertebral fracture: results of a randomized controlled trial. Osteoporosis International, 2014 DOI: 10.1007/s00198-014-2724-3