Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ble møtt av studentpolitikere med banneret «Nei til skolepenger» da han onsdag ankom universitetet i Oslo. (Foto: Hanna Magnussen Krogvold/Universitas)
Statsbudsjettet, skolepengeforslag og søknadssuksess for norske forskere
Her får du de viktigste nyhetene fra universitets- og høgskolesektoren fra uka som gikk.
Regjeringen la fram sitt første statsbudsjett onsdag denne uken. Her er hva universitetsmiljøene mener om budsjettet:
Bred front mot Isaksens skolepengeforslag
Da kunnskapsministeren skulle presentere langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, ble han møtt av en bred allianse av skolepengemotstandere. Regjeringen foreslår nemlig å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra utenfor EØS. På onsdag protesterte i underkant av 100 studenter, en rektor og studentpolitikere mot forslaget på Blindern.
Universitas
- 80 prosent av studentene vil forsvinne
Regjeringen vil innføre skolepenger for internasjonale studenter. Forslaget møter skarp kritikk, og norske studenter frykter at de skal tas med i ordningen.
Forskerforum
Langar ut mot forskingssatsinga til regjeringa
Leiaren i Forskerforbundet, Petter Aaslestad er ikkje nådig i sin kritikk av regjeringa si satsing på forsking. – Skulle dei ikkje bygge kunnskapssamfunnet? Vi hadde venta meir frå ei regjering som omtalar kunnskap som vår nye olje, seier Aaslestad i Forskerforbundet si pressemelding.
På Høyden
- Det monner ikke, Isaksen
Til tross for en satsing på videreutdanning og kompetanseheving av læreryrkene, er ikke Utdanningsforbundet særlig imponert over kunnskapsbudsjettet som ble lagt fram i går.
Utdanningsforbundet
–––––––––––––––
Nytt fra akademia
Nye redaktører for tidsskrift for kjønnsforskning
For første gang noensinne har redaktørskapet for Tidsskrift for kjønnsforskning kommet til Tromsø. De to ferske redaktørene Siv Ellen Kraft og Anne Britt Flemmen er begge professorer ved UiT – Norges arktiske universitet.
– Vi skal selvsagt ha artikler fra hele landet, som før – det er ikke et mål at det skal bli mye mer nordnorsk forskning. Men polarforskning og forskning på «det magiske Arktis» er veldig i vinden nå. Vi sitter godt plassert for å fange opp dette, sier Flemmen.
Kilden
Norske forskere får innvilget flere søknader
122 norske søknader ble sendt inn til EUs forskningsprogram og 17 av dem fikk tilslag. Det er tre prosent mer enn gjennomsnittet, som ligger på 12 prosent. Norge hadde altså en høyere suksessrate på 15 prosent i denne tildelingen innen IKT i Horisont 20.
Forskningsrådet
Det blir to universiteter i Nord-Norge
Kunnskapsministeren har bestemt seg for å legge ned diskusjonen om ett eller to universitet i Nord-Norge. Han sier til NRK at det er en fordel for landsdelen å ha to universitet som kan utfylle hverandre.
Universitetet i Tromsø
— For mange kloke hoder
— Vi har for mange kloke hoder og for få sterke hender, sa Morgenbladet-redaktør Lena Lindgren under lanseringen av verket Profesjonshistorier. Mange av de godt over 100 meget kloke hodene i salen nikket.
Khrono