Annonse

- UiO bør bli eliteuniversitet

Universitetet i Oslo (UiO) bør bli Norges eliteuniversitet, mener professor Rune Slagstad.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Professoren er av den oppfatning at studenter på lavere grad bør studere ved profesjonsuniversiteter, mens kun høyeregradsstudenter skal få adgang til eliteuniversitetet, skriver Morgenbladet i sin nyeste utgave.

Over fire sider lanserer Slagstad ideen om at UiO bør bli Norges eneste eliteuniversitet - med forskning innenfor humaniora, samfunnsvitenskap og naturvitenskap.

- Problemet i dag er at det har utviklet seg hybridinstitusjoner innenfor akademia med en diffus blanding av forskning og undervisning. Dagens ordning legger ikke opp til at noen av delene fungerer særlig godt, sier Slagstad til Morgenbladet.

Han er professor i profesjonenes teori og historie ved Høgskolen i Oslo (HiO).

Stor skepsis

Slagstad ser for seg at elitedelen flytter til HiOs lokaler på Bislett, mens profesjonsuniversitetet får tilhold på Blindern. Både Forskerforbundet og fakultetene ved universitetet er skeptiske.

- Jeg tror heller vi bør bygge ut flere forskningsmiljøer der de finnes i dag, enn å flytte dem til ett sted, sier leder Bjarne Hodne i Forskerforbundet til avisen.

UiO-rektor Geir Ellingsud mener sågar at Slagstad har “misforstått”.

- Det er jo nettopp tverrfaglighet som gjennomsyrer utviklingen av vitenskap. Det å skille for eksempel medisin fra realfagene, blir helt galt. Det går godt an å være et eliteuniversitet uten å slanke seg i hjel, uten å bli anorektiker. Bare se på Berkeley, som ligger på verdenstoppen, og som har omtrent like mange studenter som UiO, sier han.

Skyte ned ballongen?

Forslaget om å flytte et eliteuniversitet til Bislett, anser Ellingsrud som en “ballong det bare er å skyte ned med en gang”.

Men det finnes fagfolk som har mer sans for elite-forslaget, deriblant professor Steinar Stjernø, som leder et regjeringsoppnevnt utvalg som evaluerer universitets- og høyskolestrukturen.

- Det er en dristig og spennende tanke. Man kan reise spørsmålet om det ville være verdt de praktiske og institusjonelle problemene. Det spørs dessuten om forskjellen mellom grunnforskning og profesjonsforskning er så stor at det lar seg forsvare, sier Stjernø.

Kunnskapsdepartementet utelukker ikke helt muligheten for et norsk eliteuniversitet, men har ingen planer om å fjerne profesjonsutdanningene fra UiO, opplyser statssekretær Per Botolf Maurseth.

Les mer:

Morgenbladet: Ut med leger, prester og lærere.

Slagstads artikkel Det nye profesjonsuniversitetet er publisert i Morgenbladets utgave 23. februar - 1. mars 2007, side 16-19.

Powered by Labrador CMS