Annonse

Forskere får eget personvernombud

Fra 1. februar er Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS (NSD) personvernombud for norske universiteter og høyskoler.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle universitetene og høyskolene har sammen med de fleste helseforetak og forskningsinstitutter oppnevnt NSD som sitt personvernombud når det gjelder forskningssaker.

- Vi tar det som en tillitserklæring at så mange forskningsinstitusjoner vil ha oss til personvernombud, sier NSDs direktør Bjørn Henrichsen i en pressemelding fra NSD.

Fordelene

Mange forskere blir frustrerte over alle skjemaene de må fylle ut før de kan konsentrere seg det de egentlig skal - forskningen. Forskere tilknyttet en forskningsinstitusjon med NSD som personvernombud merker mindre til byråkratiet når de skal sette i gang forskningsprosjekter: Meldepliktige prosjekter blir ferdigbehandlet hos NSD, mens når det gjelder konsesjonssøknader, gir NSD sin innstilling før søknadene blir videresendt til Datatilsynet.

NSD har arbeidet med spørsmål knyttet forskning og personvern i over 20 år og kan gi råd og veiledning i forhold til gjeldende regelverk.

Styrker personvernet

Gjennom personvernombudordningen settes personvern innen forskning på dagsorden: De det forskes på får en sikkerhetsventil og kan henvende seg til personvernombudet med spørsmål, klager eller annet.

- Datatilsynet mener den enkelte borgers personvern blir styrket av at forskerne har sitt eget personvernombud, sier Datatilsynets direktør Georg Apenes.

Personvernombudets oppgaver

Personvernombudet vurderer om det enkelte undersøkelsesopplegget tilfredsstiller personopplysningslovens krav til behandling av personopplysninger.

Å informere og veilede forskerne i forhold til lovverket er en annen av ombudets viktige oppgaver.

Stadig flere ønsker nå å ha NSD som personvernombud. Avtaler med flere forskningsinstitusjoner og helseforetak er på trappene.

Powered by Labrador CMS