Hvordan kan vi stole på forskningen?

Kunstig intelligens, sosiale medier og falske nyheter utfordrer tilliten til forskning og kunnskap? Hva gjør vi med det? Følg debatt og kåring av vinneren av forskning.nos kronikkonkurranse her klokken 18.

Verden står overfor store og komplekse utfordringer. Skal vi løse dem, må veivalgene vi tar fremover være kunnskapsbaserte. Samtidig er tilliten til kunnskapen og institusjonene som fremskaffer, forvalter og formidler den, under kraftig press.

Nordmenn er på klimaskeptikertoppen internasjonalt, og FN peker på at skepsisen til vitenskap og teknologi øker verden over.

Mange forskere forteller om et debattklima som gjør at de kvier seg for å delta i samfunnsdebatten. Mediene beskyldes for å dekke nyhetene både skjevt og ukorrekt, og det blir stadig lettere å kun forholde seg til alternative fakta og falske nyheter som bekrefter det du ønsker å tro.

I 2024 skal nesten en milliard mennesker over hele verden til valgurnene, midt i en storm av desinformasjon, som politikere selv er med på å skape. Hvordan kan vi motvirke at forskning og kunnskap blir ofre for en stadig mer polarisert og politisert drakamp hvor det er viktigere å vinne makta enn å finne fakta?

Innledning ved Kristin Asdal, professor i historie og instituttleder ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK), Universitetet i Oslo.

I samtalen deltar:

  • Camilla Stoltenberg: Lege, forsker, professor. Tidligere direktør i Folkehelseinstituttet. Nå konserndirektør i Norwegian Research Centre (NORCE)
  • Kristin Asdal, professor i historie og instituttleder ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK), Universitetet i Oslo.
  • Nina Kristiansen, journalist i forskning.no
  • Maria Amelie: Medgründer av Factiverse og forfatter

I samtalen inngår også vinneren av forskning.nos kronikkonkurranse. Vinneren kunngjøres i arrangementets første del.Moderator er Frithjof Eide Fjeldstad, forskning.no. I juryen for konkurransen sitter:

  • Cathrine Holst (leder av juryen): Professor i vitenskapsteori ved Universitetet i Oslo. Forsker på ekspertkunnskapens rolle i demokratier og forholdet mellom vitenskap og politikk. Hun er leder for forskergruppen «Vitenskap og demokrati» og sitter i styret for Det Norske Videnskaps-Akademi
  • Anne Sverdrup-Thygeson: Biolog, forsker, forfatter. Professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Sverdrup-Thygeson mottok Forskningsrådets formidlingspris i 2020 og Akademikerprisen 2023
  • Ishita Barua: Lege med doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. Hun er en prisbelønnet AI-forsker og har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School. Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner. Ishita Barua er forfatter av boken Kunstig intelligens redder liv
  • Feroz Mehmood Shah: Førstelektor i filosofi ved Universitetet i Oslo og leder av Akademiet for yngre forskere
  • Camilla Stoltenberg
  • Knut Olav Åmås

Kronikkonkurransen er et samarbeid mellom forskning.no og molekylærbiolog, fagformidler og samfunnsdebattant Sigrid Bratlie.

Du finner strømmingen av arrangementet her. Strømmingen starter når arrangementet starter kl 18.00.

Powered by Labrador CMS