Gir 50 millioner til innovasjonsforskning

Gjedebo-familien gir 50 millioner kroner til etableringen av et Senter for innovasjonsforskning ved UiS. Senteret skal drives av Universitetet i Stavanger, International Research Institute of Stavanger (IRIS) og Rogaland Kunnskapspark.

Publisert

Bak gaven står Jon Gjedebo, hans kone Torunn Lange Gjedebo og deres to sønner Tore og Finn.

- Vi ønsker at denne regionen skal være et viktig område, som folk ser til når det gjelder innovasjon. Universitetet i Stavanger omfavner en sak som betyr mye for oss, og vi vil derfor støtte Senter for Innovasjonsforskning med 50 millioner kroner, sier Tore Gjedebo, administrerende direktør i Styrbjørn AS, som er familien Gjedebos investeringsselskap.

Samfunnsbygging

- Fantastisk nyhet. Dette er samfunnsbygging av ypperste klasse, sier UiS-rektor, Aslaug Mikkelsen.

Gaven gjør det mulig å utvikle et forskningsmiljø som er unikt i Norge og i internasjonal sammenheng. Senterets skal drive internasjonalt anerkjent forskning på innovasjon som drivkraft for verdiskaping og velferdsutvikling i den globaliserte økonomien.

Forskingssenteret skal operere i skjæringsfeltet mellom grunnforskning, anvendt forskning, kommersialisering og bedriftsetablering. Forskningen skal dessuten gi grunnlag for bedre undervisning og utvikling av entreprenørskapsholdninger både i bedrifter, offentlig sektor og blant studenter.

- Vi har lenge tenkt på å gi en gave til universitetet, men vi har lett etter riktig formål og anledning. Det hele falt på plass da vi fikk høre om Senter for innovasjonsforskning. Det passet som hånd i hanske. Det var akkurat dette vi hadde ventet på, så valget ble veldig enkelt, forteller Tore Gjedebo.

-Stor betydning

Rektor Aslaug Mikkelsen setter stor pris på gaven fra Gjedebo-familien. Hun forsikrer at Senter for innovasjonsforskning vil ha stor betydning for forskning og innovasjon på en rekke områder i privat og offentlig sektor.

- Senteret vil ha en tverrfaglig profil og et løsningsfokus på de sentrale utfordringene i samfunns- og næringsliv. Klima, alternative energiformer og tjenestetilbudet i helse- og omsorgssektoren er eksempler på dette, sier Mikkelsen.

Jon Gjedebo er en av Stavanger-regionens mest suksessrike og innovative gründere. Han er blant annet kjent for oppbyggingen av selskapet Hitec, som han solgte til det amerikanske National Oilwell i 1999. Industriselskapet Hitec var i en årrekke en av regionens viktigste bedrifter med sin høyteknologiske og nyskapende produkter knyttet til fjernstyrte boreoperasjoner.

De siste årene har Jon Gjedebo blant annet gjort seg bemerket gjennom etableringen av næringssentre i Hinna Park i Stavanger og i Asia, samt store eiendomssatsinger i Norge og utlandet. Jon Gjedebo driver i dag investeringsselskapet Styrbjørn AS sammen med sine to sønner.