Skuffelse ved universitetene

Den rød-grønne Stoltenberg-regjeringen vil kutte 274,3 millioner kroner i universitets- og høyskolesektoren. Regjeringen vil heller ikke bevilge penger til nye stipendiatstillinger i 2007.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetenes opptrappingsplan for stipendiatstillinger, med en planlagt avsetning på 300 nye stipendiater hvert år frem til og med 2007, følges dermed ikke opp.

Det skriver Universitetet i Bergen (UiB) i en pressemelding.

Norske universiteter uttrykker skuffelse etter offentliggjøringen av forslaget i dag, fredag 6. oktober. Budsjettet bryter løfter gitt i tidligere erklæringer, mener universitetene, skriver NTB.

Regjeringen går i sitt første statsbudsjett inn for et generelt rammekutt på 274,3 millioner kroner for universitets- og høyskolesektoren.

Reduksjonene utgjør 180,2 millioner kroner for universitetene og 94,1 millioner kroner for høyskolene.

- Vanskelig å innfri

UiB mener budsjettforslaget gjør det vanskelig å innfri universitetets strategiske planer innen forskning og utdanning.

Rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo mener statsbudsjettet er et løftebrudd i forhold til erklæringer om opptrapping av forskningsmidler.

- Har regjeringen resignert i forhold til det den har lovet om forskningsfinansiering, spør Ellingsrud overfor NTB.

Han sier videre at forskere savner den forutsigbarheten som skal til for å bygge opp kompetansemiljøer.

- Svekkelse av rekruttering

Ledelsen ved UiB mener videre at manglende oppfølging av rekrutteringsstillinger bidrar til en klar svekkelse av rekrutteringen til forskningen.

Og særlig skuffende mener UiB det er at regjeringen ikke følger opp opptrappingsplanen for den offentlige forskningsinnsatsen frem mot 2010. Målet er at innsatsen da skal være tre prosent av BNP.

I henhold til planen er det beregnet et vekstbehov på 1,3 milliarder årlig. Etter regjeringens beregninger er det lagt inn en samlet forskningsvekst på 400 millioner kroner i budsjettet for 2007, ifølge UiB.

Powered by Labrador CMS