Annonse

Fakta om Holbergprisen

I morgen klokka 12 offentliggjøres den første vinneren av Holbergs internasjonale minnepris for fremragende vitenskapelige arbeid innen humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisen tildeles forskere som har gitt fremragende, internasjonalt anerkjente bidrag til humanistisk, samfunnsvitenskapelig, juridisk og teologisk forskning, enten innenfor ett av disse fagområdene eller ved tverrfaglig virksomhet.

Prisvinner skal gjennom sitt vitenskapelige arbeid på avgjørende måte ha påvirket internasjonal forskning på området, for eksempel ved utvikling av ny teori, kunnskap eller innsikt, ved ny bruk av eksisterende teorier eller ved de metodene som benyttes.

Prisen har en verdi på 4,5 millioner norske kroner (rundt 520 000 euro).

Holbergstyret vil utnevne vinnerkandidat etter anbefaling fra en fagkomité bestående av fremragende forskere fra de relevante fagområdene.

Nils Klim-prisen til yngre nordiske forskere

Ludvig Holbergs minnefond deler også ut Nils Klim-prisen til yngre nordiske forskere innenfor fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.

Prisen tildeles yngre forskere som har gitt fremragende, internasjonalt anerkjente bidrag, enten innenfor et av prisens fagområder eller av tverrfaglig karakter.

Ved tildelingen skal det særlig legges vekt på forskerens selvstendighet og evne til nyskaping. Det skal også legges vekt på hvorvidt de aktuelle forskningsbidrag fremtrer som særlig fremragende eller løfterike vurdert på bakgrunn av forskerens alder, forskningsprosjektets karakter og forskningstradisjonene på vedkommendes fagområde.

Kandidaten må være under 35 år ved den årlige nomineringsfrist. Styret for Ludvig Holbergs minnefond deler ut prisen som har en verdi på 250 000 norske kroner.

Prisutdeling 3. desember

Den offisielle prisutdelingen av begge prisene finner sted 3. desember 2004 ved en høytidelig seremoni i Håkonshallen i Bergen hvor H.K.H. Kronprins Haakon vil forestå den høytidelige tildelingen av prisene. Samme kveld inviterer Regjeringen til bankett til ære for prisvinnerne.

Den 1. og 2. desember vil det avholdes faglige seminarer, presentasjon av Holbergprisens lærerstipend og arrangementer for ungdom i forbindelse med Holbergprisens samarbeid med videregående skoler.

Ludvig Holbergs minnefond

Ludvig Holbergs minnefond ble opprettet 1. juli 2003, etter vedtak i Stortinget. Minnefondet hadde ved opprettelsen en fondskapital på 200 millioner norske kroner. Den årlige avkastningen tildeles Universitetet i Bergen som står ansvarlig for tildeling til prisvinneren og den øvrige disponering av midlene.

Universitetet i Bergen har satt ned et styre for Ludvig Holbergs minnefond. Styret ledes av professor Jan Fridthjof Bernt fra Universitetet i Bergen, og består av professor Hans Magnus Barstad fra Universitetet i Oslo, professor Tove Bull fra Universitetet i Tromsø, direktør Jorunn Haakestad fra Vestlandske Kunstindustrimuseum og professor Ola Listhaug fra NTNU.

Formålet med prisene er å heve fagenes status i samfunnet, samt stimulere barn og unge til å bli interessert i fagområdene. Minnefondet er oppkalt etter den norsk-danske akademiker og dramatiker Ludvig Holberg.

Holberg var født i Bergen i 1684 og ble siden professor i metafysikk og logikk, latinsk retorikk og historie ved Universitetet i København. Holberg var med å modernisere disse fagfeltene. Hans arbeider er bredt publisert og har hatt bred appell, også utenfor akademia.

Holbergprisen i skolene

Ett formål for Holbergprisen er å stimulere barn og unges interesse for samfunnsfag, humaniora, juss og teologi. Det er et håp at ved samarbeid med skoleverket vil Holbergprisen bidra til forståelse, engasjement og entusiasme for disse fagene.

En annen viktig målsetting er å formidle vitenskapelige resultater i de fagområdene som prisene omfatter og øke forståelsen for den samfunnsmessige betydning av denne forskningen.

For å realisere disse målsettingene har Holbergprisen startet et samarbeid med videregående skoler. Samarbeidsskoler i 2004 er Bodø videregående skole og Katedralskolene i Bergen, Hamar, Kristiansand, Oslo og Stavanger. Fem av disse skolene er gamle katedralskoler - deriblant Ludvig Holbergs egen skole, Katedralskolen i Bergen.

Skolene står fritt til å utforme egne faglige opplegg knyttet til et årlig tema, som i år er: “Lik rett for alle?”. Gjennom elevkonkurranser, seminar og en årlig tildeling av lærerstipend ønsker vi å stimulere lærere og elevers interesse for videre fordypning og forskning innen Holbergprisens fagområder.

Powered by Labrador CMS