Musikk er bra for fostre. Men det oppfattes enda bedre av fostret gjennom morens vagina i stedet for gjennom magen. (Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB scanpix)
Fostre opplever musikk best gjennom morens vagina
Katter er flytende og didgeridoos er kanskje en vei til fred. Det er noe av den forskningen som ble hedret med Ig Nobel-prisene for 2017.
EskildHeinemeierjournalist, videnskab.dk
Publisert
Det høres ut som tåpelige ideer. Men de har sluppet igjennom, og det har kommet seriøs forskning ut av det. Nå har de beste av de dummeste blitt hedret.
Ig Nobel-prisene gis til den forskningen som er litt for underlig til å oppnå stor heder i forskningsverdenen, men som likevel er interessant. «Forskning som først får oss til å le, deretter til å tenke», som det heter på prisens offisielle side.
Prisene ble delt ut tdiligere denne måneden og her kan du lese om årets vinnere.
Graviditet: Musikk gjennom vagina
Å synge for barn før de er født kan kanskje gi dem et lite fortrinn når de senere skal lære å snakke, ifølge blant annet denne studien.
Men denne studien, som har vunnet Ig Nobel-prisen for obstetrikk (studier i graviditet og fødsel), viser at fostre oppfatter musikk bedre hvis det spilles inne i morens vagina.
Fysikk: Katter er flytende
Det er nå påvist at katter kan anta flytende form. Franskmannen Marc-Antoine Fardin fra Universite Paris Diderot fikk Ig Nobel-prisen i fysikk for denne oppdagelsen.
Ideen kom fra bilder på internett av katter som ligger i alt fra håndvasker, skåler, krukker og bokser.
Fardin så at de formet seg etter den beholderen de lå i, akkurat som en isbre som langsomt flyter nedover et fjell.
– Det skaper faktisk noen interessante spørsmål om hva det vil si å være flytende, og jeg tenkte at det kunne brukes til å belyse noen seriøse emner innen reologi, studien av flytende materialer, sier han til The Guardian.
Og mer flytende materiale: En ung koreansk forsker har undersøkt hvordan kaffe skvulper når man går med en kopp. Og om man kan dempe skvulpinger ved å gå baklengs.
Det kan man, men det kommer med en risiko:
Det «øker risikoen for å snuble over en stein eller kollidere med en kollega, som kanskje også går baklengs (det vil med sikkerhet forårsake søl)», står det i den vitenskapelige artikkelen.
Forskeren bak studien, koreanske Jiwon Han, gikk på videregående skole da han utførte studien.
Annonse
Fredsprisen: Didgeridoo stopper snorking
Snorking kan ødelegge mye. Ikke minst andres søvn og den gode stemningen på soverommet. Derfor er fredsprisen ikke overraskende gått til forskning som viser at det å spille på musikkinstrumentet didgeridoo kan hjelpe mot snorking. Det skyldes kanskje at tungemusklene styrkes.
Så er spørsmålet om musikkene er mindre plagsom enn snorkingen. Men ifølge en av forskerne bak studien, Milo Puhan, er didgeridoo «ikke verre enn andre instrumenter.»
Ernæring: Vampyrer suger menneskeblod
Det stemmer faktisk. Vampyrflaggermus suger blod fra mennesker. Prisen i ernæring gikk til en studie som for første gang har dokumentert menneskeblod i kostholdet til vampyrflaggermus.
Flaggermusene som ble undersøkt, er fra Brasil. At det er funnet spor av menneskeblod i dem, er ifølge forskerne et uttrykk for at flaggermusenes leveområder har blitt endret og i høyere grad bebodd av mennesker og husdyr i stedet for flaggermusenes opprinnelige byttedyr.
Om det har effekt på blodtørsten til de som har blitt bitt, sier ikke studien noe om.
Biologi: Hun har penis, han har vagina
Biologiprisen ble gitt til et forskningsarbeid som kan rykke ved forståelsen av kjønn, vil nok noen mene. Andre vil si at det bare er insekter. En forskergruppe har i hvert fall undersøkt en spesiell art insekter i en grotte og oppdaget at hunnene har peniser og hannene har vaginaer.