Bioforsk - ny institusjon fra nyttår

1. januar neste år går tre norske institusjoner sammen om å danne Bioforsk. Planteforsk, Jordforsk og Norsk senter for økologisk landbruk mener dette vil styrke landbruks- og miljøforskningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det nye selskapet “Bioforsk” blir landets klart ledende kompetansesenter for forskning og utvikling innen jord, planter og miljø. Å bygge ut en samlet forskerkompetanse innen disse fagområdene er i seg selv unikt.

Det sier lederen for interimsstyret, direktør Håvard Holm i Statens forurensningstilsyn, og han fortsetter:

- I tillegg vil det nye instituttet ytterligere styrke sitt sentrale forskningsmiljø på Ås, samtidig som det beholder en tung desentralisert struktur. En slik helhet gir faglig og økonomisk styrke, som også åpner for nye arbeidsområder.

Holm leverer nå styrets anbefaling om sammenslåing.

Regjeringen ville samle

Utgangspunktet for samordningen er Stortingsproposisjon nr. 1 2001-2002. Her gikk regjeringen inn for at Jordforsk, Planteforsk og Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) skulle arbeide for å etablere en felles organisasjon.

Landbruksdepartementet tok i fjor initiativ til å opprette et interimsstyre, som nå legger frem sitt forslag gjennom et omfattende dokument. Et eget sekretariat har utført arbeidet, men de tre instituttene har på ulike nivåer deltatt aktivt i prosessen.

Etter vedtak onsdag 14. januar leverer styret sin anbefaling til formell behandling i de tre instituttsstyrene samt styret ved Norges landbrukshøgskole.

Anbefalingen sendes nå til Landbruksdepartementet, og Stortinget får til slutt presentert saken gjennom et regjeringsnotat i forbindelse med neste års statsbudsjett.

Selskapet skal være etablert fra 1. januar 2005.

Aksjeselskap

Det nye selskapet etableres som et aksjeselskap hvor Staten ved henholdsvis Landbruksdepartementet, Miljøverndepartementet og Norges landbrukshøgskole går inn som eiere sammen med stiftelsene Jordforsk og NORSØK.

Selskapet organiseres etter en konsernmodell, med nasjonale sentra for ulike fag og geografiske områder.

Alle får fortsette

I en pressemelding blir det lagt vekt på at dagens 500 arbeidsplasser vil bestå.

- Samtlige fast ansatte får tilbud om ansettelse i Bioforsk. Alle avdelinger skal bestå, selv om det blir færre resultatenheter. Samordningen vil derfor ikke i seg selv føre til reduksjoner i antall ansatte eller stillinger, sier tidligere administrerende direktør i Planteforsk, Harald Lossius, som er oppnevnt til å lede samordningen.

Les pressemeldingen her

Powered by Labrador CMS