Norges landbrukshøgskole blir universitet

Norges landbrukshøgskole får status som universitet. I statsråd i dag ble det vedtatt å opprette Norges sjette universitet. Navnet på det nye universitetet blir Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er naturlig at navnet på det nye universitetet favner dagens primærvirksomhet med landbruk, skogbruk og naturforvaltning, samtidig som det signaliserer at universitetets samfunnsoppdrag er bredere enn landbruk i tradisjonell forstand, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet i en pressemelding fra Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD).

Glede på Ås

Den nye statusen som universitet tas i mot med stor glede på Ås.

- Vi skal gjøre vårt beste for at dette skal gi studentene et enda bedre studietilbud, sier rektor Knut Hove.

- Endringen bekrefter vår forsknings- og utdanningsfaglige bredde. Det er et langsiktig og omfattende arbeid som nå har ledet frem til en viktig beslutning for NLH. Universitetsstatus og navneendring er en bekreftelse på at vi utvikler oss i riktig retning, sier rektor Knut Hove.

Oppfylte kriterier

Det er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), som er et uavhengig faglig organ under Utdannings- og forskningsdepartementet, som har vurdert søknaden fra NLH om å bli universitet.

På bakgrunn av NLHs faglige og vitenskapelige nivå har NOKUT gitt positiv tilrådning til departementet. Kriteriene som NLH har oppfylt, er blant annet godkjenning av fire doktorgradsprogrammer, der to skal være av betydning for regionale virksomheters verdiskapning. Fagområdene skal samtidig ha nasjonal betydning.

"- Vi får to nye og annerledes universiteter fra 1. januar 2005, sier Kristin Clemet."

- Vi får to nye og annerledes universiteter fra 1. januar 2005. Universitetet i Stavanger og Universitetet for miljø- og biovitenskap skal i tillegg til å oppfylle de akademiske kravene, ha en spissere fagprofil med særlig relevans for regional verdiskapning. Ås-miljøet har lykkes i å skape en næringsklynge med anvendte, spesialiserte forskningsinstitusjoner innen et bredt felt. Den nye universitetsfamilien har ikke bare blitt tallrik, men også mangfoldig, sier Kristin Clemet.

Viktig studiekvalitet

Arbeidet med studiekvalitet har stått sentralt i NLHs universitetsarbeid.

- Det er avgjørende for vårt universitet at vi klarer å gjennomføre de forbedringer studentene ber om. Derfor har vi gjennom flere år satset på å bedre studiekvaliteten. Vårt universitet skal fortsatt ha en sentral rolle i byggingen av kunnskaps-Norge, og bidra til det løftet som realfagene må få i Norge.

"Rektor Knut Hove og prorektor Anne Marte Tronsmo kunne smille bredt etter dagens vedtak på Slottet."

Bredt tilbud

Universitetet for miljø- og biovitenskap er mer enn landbrukshøgskolen på Ås.

- Vi har over lengre tid utviklet oss til å bli et universitet med en solid faglig bredde. Universitetsstatus er et kvalitetsstempel og samtidig en bekreftelse på den bredden vi faktisk representerer.

Det nye universitetet skal være en sentral aktør innen miljø- og biovitenskap. Studier og forskning ved universitet rommer langt mer enn de tradisjonelle landbruksfagene.

- Miljø, bioteknologi, økonomi, matvitenskap, arealbruk, arkitektur og bioproduksjon gjennom landbruk og akvakultur, er sentrale fagområder for universitetet, kommenterer Hove.

Historie fra 1859

Den høiere Landbrugsskole paa Aas ble opprettet i 1859. Knappe 40 år senere, i 1897, vedtok Stortinget i lovs form omfattende endringer for skolen. Da ble Norges landbrukshøgskole etablert, og institusjonen fikk et særskilt ansvar for forskning og utdanning innen landbruksfeltet. Søknad om universitetsstatus ble sendt i 2003, og endelig bekreftelse ble gitt av Kongen i statsråd 10. desember 2004.

Studie- og forskningsomfanget ved NLH har gradvis utviklet seg fra en ren yrkesutdanning i landbruk til den bredden universitetet har i dag. NLH tildeler årlig 30 - 60 doktorgrader, og er dermed på linje med Universitetet i Tromsø. I 2004 er det om lag 850 ansatte og 3 000 studenter på Ås.

Powered by Labrador CMS