Hvilken makt skal en redaktør ha?

En avvist artikkel i tidsskriftet Cell reiser spørsmålet om hvilken makt en redaktør skal ha. Kan han trekke tilbake en artikkel fordi han ikke liker den - selv om fagfolk sier artikkelen holder vann?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidsskriftet Cell har alltid vært litt kontroversielt og omdiskutert. Det har blitt beskyldt for å være tabloid og sensasjonspreget i sitt valg av vitenskapelige artikler, og det var i nettopp Cell Theresa Imanishi-Kari i sin tid publiserte artikkelen som ga opphav til en av de siste tiårs mest omfattende forskningssvindel-affærer, Baltimore-saken.

Nå dukker tidsskriftet nok en gang opp i nyhetsbildet, etter at redaktøren etter et år trekker tilbake en allerede publisert artikkel - uten forfatterens velsignelse, faglig begrunnelse eller mistanke om vitenskapelig uredelighet.

Hvor stor makt skal redaktører av slike tidsskrifter egentlig ha?, er spørsmålet mange nå stiller seg.

I juli 2004 publiserte forskere ved universitetet i Brasilia en oppsiktsvekkende artikkel i Cell om chagas sykdom. De mente å kunne påvise at parasitten som overfører sykdommen (protozoen Trypanosoma cruzi) faktisk infilterer parasittisk DNA i offerets arvestoff. Dette kunne være en mulig forklaring på hvorfor chagas sykdom kan ødelegge et menneskes indre organer flere tiår etter at parasitten er fjernet fra kroppen.

Mange forskere stilte seg tvilende til denne konklusjonen.

I juni i år, skriver en kvinnelig redaktør i Cell et brev til forskerne bak artikkelen, der hun sier at nye analyser - foretatt av en person hun ikke navngir - ikke støtter forskernes påstand om chagas sykdom.

Og selv om de brasilianske forskerne svarte med en detaljert redegjørelse og imøtegåelse av påstandene, publiserte Cell den 23. september en kort notis, der det sies at chagas-artikkelen nå er trukket tilbake, og altså ikke lenger er å regne som et vitenskapelig dokument.

Mange forskere har skrevet til Cell i protest. Andre sier de ikke er overrasket over at artikkelen ble trukket. Den var jo, som sagt over, kontroversiell, og konklusjonene var “ekstraordinære”, som en sa til Science den 7. oktober. Men dette forhindrer ikke at saken har alvorlige implikasjoner.

Redaksjonene i all verdens forskningstidsskrifter står selvsagt fritt til å publisere de artikler de vil. Men når artiklene er akseptert og fagfellevurdert - faglig sikret av vitenskapsfolk - kan redaktørene trekke dem tilbake, uten begrunnelse? Hvilken makt skal et tidsskrift ha til å styre forskningen?

Du kan finne mer om kontroversen på Cells nettsider.

Powered by Labrador CMS