Drahjelp som gir milliardavkastning

En offentlig støtte på 1,2 milliarder kroner til forskning i næringslivet kan gi en samlet avkastning på 8,4 milliarder kroner, ifølge ny rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Men; rapporten peker samtidig på at det tar tid å oppnå avkastning fra forskning.

Det er Møreforskning Molde som står bak rapporten, som omfatter 430 prosjekter gjennomført i årene 1995 til 2002.

Prosjektene er undersøkt i ulike faser fra start og frem til 3-4 år etter avslutning. Samlet økonomisk avkastning (målt som netto nåverdi) anslås til 8,4 milliarder, går det frem av en pressemelding fra Nærings- og handelsdepartementet.

Kostnadene for prosjektene beløp seg totalt til 3,4 milliarder, fordelt med 1,2 milliarder i støtte fra Norges forskningsråd. 2,2 milliarder kommer fra bedriftene selv.

Kan bidra til nye produkter

Ifølge pressemeldingen ville halvparten av de 430 prosjektene ikke blitt igangsatt uten støtten fra Forskningsrådet. For 142 av disse forventer bedriftene en fortjeneste på 2,4 milliarder kroner med 400 millioner i offentlig støtte.

Rapporten peker dessuten på at Forskningsrådets støtte bidrar til økt vitenskapelig produksjon, og at dette kommer samfunnet til gode.

- Dette viser at økonomisk støtte fra det offentlige ofte er det som skal til, både for å utløse og øke forskning i næringslivet. Dette er forskning som kan bidra til nye produkter, nye tjenester og styrket konkurranssevne for norske bedrifter, sier sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

"Dag Terje Andersen, nærings- og handelsminister (Ap)."

- Regjeringen ønsker å videreutvikle denne typen næringsrettede virkemidler. Derfor er slike undersøkelser verdifulle, fortsetter han.

Undersøkelser i ti år

De siste 10 årene har Møreforsking Molde hvert år gjennomført undersøkelser for Forskningsrådet om virkninger av offentlig støtte til FoU i næringslivet. Tilsvarende status ifjor viste en akkumulert avkasting på 5,1 milliarder kroner for 300 prosjekter.

I rapporten pekes det som nevnt også på at offentlig FoU-støtte må være langsiktig. Av de 430 prosjektene, er det kun i 101 at det forventes økonomisk avkastning 6 til 8 år etter at prosjektet startet.

Og det tar tid å realisere økonomiske resultater fra forskningsprosjekter. Bare 11 prosent av forventet økt omsetning eller besparelse i bedriftene var realisert 6 til 8 år etter prosjektstart.

I noen få av prosjektene forventes derimot så stor avkastning at de vil kunne dekke kostnadene for alle de 430 prosjektene, ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS