Forskningsbudsjettet vokser for lite

NIFU STEP har sett på regjeringens budsjettforslag for 2008. I følge stiftelsen får forskning en vekst neste år som ligger litt i underkant av veksten i det totale statsbudsjettet. Økt EU-kontingent utgjør en stor andel av veksten i forskningsbevilgningene og det er realvekst for universiteter og høgskoler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette melder NIFU STEP på sine hjemmesider.

For å komme opp på én prosent av BNP innen 2010, må offentlige forskningsmidler vokse med anslagsvis fire milliarder kroner i hvert av de to neste budsjettene.

Kunnskapsminister Djupedal går fra borde etter å ha lagt fram et budsjett for 2008 for forskning og høyere utdanning som har disse hovedpunktene:

Realvekst på tre prosent

Budsjettforslaget for 2008 gir en vekst i bevilgningene til forskning og utvikling på nesten 1,2 milliarder kroner. Det gir en nominell vekst på sju prosent, og en realvekst på vel tre prosent.

Fortsatt høy vekst i Norges BNP innebærer at det er nødvendig å oppjustere måltallene for vekstmålet, å bringe Norges FoU-innsats opp på tre prosent av BNP: Norges samlede forskningsressurser må øke fra 30 milliarder i 2005 til godt over 70 milliarder i 2010 for å utgjøre tre prosent av BNP, og offentlige forskningsmidler må øke med anslagsvis fire milliarder hvert av de to siste årene i perioden.

Bevilgningene til internasjonalt forskningssamarbeid vokser gjennom en kraftig økning på 342 millioner kroner i kontingenten til deltakelse i EUs 7. rammeprogram for forskning.

Nye stipendstillinger

Det opprettes 350 nye utdanningsstipendstillinger over grunnbudsjettene til universiteter og høgskoler i 2008.

Forskningsfondet tilføres nye seks milliarder kroner i 2008, og får en samlet kapital på 66 milliarder kroner. Avkastningen fra fondet øker i 2008 med 431 millioner kroner, og benyttes i sin helhet til å dekke økt kontingent for deltakelse i EUs forskningsprogrammer og nye utdanningsstipendstillinger. Avkastningen fra fondet vil i 2009 øke med om lag 300 millioner.

Bevilgningene til universiteter og høgskoler får en vekst på seks prosent, særlig som følge av lønns- og priskompensasjon på 4,3 prosent, og nye utdanningsstipendstillinger.

Realnedgang for Forskningsrådet

Norges forskningsråd får en realnedgang i sine bevilgninger, blant annet som følge av at rådet for første gang ikke får noen vekst i sin andel av fondsavkastningen.

Bevilgningene til næringsrettet forskning øker noe, særlig over Nærings- og handelsdepartementets budsjett. Økningen skyldes for en stor del oppfølgingen av Regjeringens nye maritime strategi. Det foretas ingen nye innstramminger i Skattefunn-ordningen før evalueringen av ordningen foreligger ved utgangen av 2007.

Det er en viss vekst i bevilgningene til prioriterte temaområder, særlig til helse og til hav, mens det heller ikke i 2008 blir vekst i bevilgningene til teknologiområdene. Veksten i tematiske prioriteringer er for en stor del knyttet til Regjeringens maritime strategi og til nordområdesatsingen.

Det innføres nytt finansieringssystem for forskningsinstituttene fra 2009. Det foreslås å innføre fritak for skatt på formue for forskningsinstitutter som mottar statlige basisbevilgninger og er organisert som stiftelser.

Den fulle rapporten kan lastes ned fra NIFU STEPS nettsider.

Powered by Labrador CMS