Habilitetsrapport leveres i dag

Norges forskningsråd skal endre sine rutiner på habilitet slik at de ikke lenger er i strid med forvaltningsloven. I dag leverer Smith-utvalget sin innstilling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når Smith-utvalget i dag legger fram sin innstilling for hva som bør være gangbare regler for søknadsbehandling i forhold til habilitet i Norges forskningsråd, er det på bakgrunn av en spesiell sak som fremdeles ruller og går i rådet.

Saken om båtbedriften SES Europe AS har satt spørsmålstegn ved hvorvidt rutinene i Norges forskningsråd vedrørende inhabilitet har vært gode nok. Problemet dukker opp i saker der de som sitter og deler ut penger også er søkere til forskningsmidlene.

Nye momenter

SES har en søknad om midler fra Forskningsrådet til behandling. Denne søknaden ble sendt inn høsten 2002 til programmet Maritim virksomhet og offshoreoperasjoner (MAROFF).

Søknaden har siden den gang fått avslag to ganger. Begge gangene klagde SES Europe på avgjørelsene, og fikk medhold fra rådets eget habilitets- og klageutvalg (HKU).

Etter at det ble kjent at en av personene som har sittet i programstyret for de midlene SES søkte om støtte fra, har hatt hele fire hatter på hodet på én gang, valgte Forskningsrådet rett før jul å behandle søknaden fra SES for tredje gang.

HKU mente denne personens fire ulike roller kan ha hatt betydning for den andre gangen søknaden fra SES ble behandlet.

Det er ennå ikke kommet noe utfall av den tredje, og foreløpige siste, behandlingen.

MAROFF

Årsaken til at SES Europe klagde første gang de fikk avslag, var primært fordi bedriften mente en av ekspertene som skulle vurdere søknaden var inhabil.

Denne eksperten satt selv som søker til den samme potten i MAROFF, og hadde fratrådt da forskningsprosjektet vedkommende hadde søkt om penger til, ble behandlet. Men vedkommende var med på å behandle SES Europe sin søknad, det vil si en konkurrents søknad til de samme midlene. Denne praksisen er i strid med Forvaltningsloven.

Den andre grunnen for klagen fra SES, var at de såkalte ekspertene som skulle tildele penger, ikke var eksperter på den aktuelle teknologien bedriften søkte om penger til å forske på.

SES er en båtbedrift stasjonert i Sandefjord, og de ønsker penger fra Forskningsrådet for å utvikle et hurtigbåtkonsept basert på luftputeteknologi.

Klagen til SES fikk medhold av HKU i april 2003, og det ble besluttet å behandle søknaden på nytt.

Det var på dette tidspunktet Norges Forskningsråd besluttet å sette ned et utvalg, Smith-utvalget, for å se på retningslinjene for søknadsbehandlingen.

På samme tid ble de daværende retningslinjene for søknadsbehandling lagt om midlertidig, slik at de ikke lenger skulle være i strid med Forvaltningsloven.

Runde to

Den andre gangen søknaden fra SES ble behandlet, ble det satt ned et nytt ekspertpanel som skulle se på saken med nye og habile øyne.

Søknader om midler fra Forskningsrådet blir vurdert i forhold til fem kriterier, hvor det settes en karakter på en skala fra én til syv for hvert kriterium. Den høyeste karakteren er syv.

SES oppnådde kun 1,8 i snittkarakter første gang de ble vurdert. Etter andre gangs vurdering fikk de et snitt på 4,2, uten at det medførte noen tildelte midler.

SES klagde på denne avgjørelsen også. Begrunnelsen for klagen var at bedriften ble vurdert opp mot de andre søkerne fra runde én.

HKU ga SES medhold i at det hadde skjedd en saksbehandlingsfeil i forhold til at en av ekspertene var inhabile i denne første runden. SES mente dermed at det var meningsløst å bli behandlet opp mot søknader som hadde mottatt støtte etter en inhabil saksbehandling.

Også på denne klagen fikk SES Europe medhold fra HKU.

Siste ord er ikke sagt

Rett før jul i fjor blir Forskningsrådet klar over at Morten Bøhlerengen har hatt ikke mindre enn fire hatter på ett og samme hode til samme tid.

I tillegg til å være medlem av MAROFF-styret, er han ansatt i Norges rederiforbund som eier aksjer i Marintek AS. I Marintek har han vært varamedlem for styret, og det er denne siste opplysningen Forskningsrådet ikke har vært kjent med.

Marintek er en konkurrent til SES Europe på forskningsmidler, og selv om ikke Bøhlerengen satt i det panelet som vurderte SES sin søknad, liker ikke rådet selv denne sammenblandingen av roller.

Siste ord er dermed ikke sagt for SES. De har fremdeles sin søknad fra høsten 2002 inne til behandling.

Rapporten overleveres i dag

Smith-utvalget overrekker i dag en rapport til Forskningsrådets administrerende direktør Christian Hambro. På bakgrunn av denne rapporten vil hovedstyret i rådet bestemme hva som skal være de gjeldende regler for søknadsbehandling i Norges Forskningsråd.

Utvalget har blitt ledet av jusprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo.

Les mer…

Kontrollutvalg skal overvåke habilitet

Sender brev til SES

Klagesak 03/11/1E:Dual use WJ Aircat (156526/220) Tillegsopplysninger

Ny behandling i SES-saken

Klagesaker, Dual use WJ Aircat-SES Europe AS

Eivind Smith leder utvalg i Forskningsrådet

Habilitet-klageordning

Powered by Labrador CMS