Tekstsamling fra Anders Bratholm
Juristen Anders Bratholm (84) er en av våre fremste forkjempere for rettssikkerhet, ytringsfrihet og forskningsfrihet. Boka "Juss og humanisme" gjengir viktige tekster fra hans produksjon.
Juss og humanisme har undertittelen Om samfunn, straff og de svakes rettigheter. Mange vil nettopp forbinde Bratholm med hans arbeid for personer og grupper med særlige behov for rettslig vern.
For folk flest er Bratholm kanskje mest kjent for sin innsats for å avdekke en rekke justismord, som Liland-saken og politivoldsaken i Bergen.
Milepæl i norsk straffeprosess
Bratholm beskriver politivoldsaken i Bergen som det mest rystende han har opplevd i fredstid på rettens område. Saken er blitt en milepæl i norsk straffeprosess.
- Ingen som har fulgt med i norsk offentlig debatt i de siste par tiår kan ha unngått å registrere Bratholms utrettelige kamp i denne saken, skriver tekstsamlingens redaktør, Lorentz Stavrum, i bokens innledning.
Det hele begynte med at Gunnar Nordhus og Edvard Vogt i 1974 bestemte seg for å sette i gang et forskningsprosjekt om ulovlig vold mot person i bergensområdet. De fant, blant mye annet, overraskende mange tilfeller av vold utført av tjenestemenn i Bergen-politiet.
Dette utløste en heksejakt på forskerne, en granskning på oppdrag fra Justisdepartementet (hvor Bratholm først ble involvert) og en rettsprosess uten sidestykke.
Prosessen
Riksadvokaten satte i gang etterforskning av Bergen-politiet i regi av Oslo-politiet, som henla sakene.
Deretter satte Bergen-politiet i gang etterforskning av forskernes informanter (de såkalte bumerangsakene), forskerne selv og andre som hadde kritisert politiet - deriblant Bratholm. Sju av informantene ble dømt til ubetinget fengsel på rundt et halvt år.
Bratholm kjempet en lang kamp for å få bumerangsakene gjenopptatt. I 1998 kom en enstemmig Høyesterett til at man ikke kunne ha tillit til domfellelsen av de sju bumerangdømte. I en ny lagmannsretssak ble de endelig frikjent og fikk senere erstatning fra staten.
21 år
De to forskerne som satte prosessen i gang inngikk et forlik med Justisdepartementet i 2002, hvor de fikk en uforbeholden beklagelse fra departementet, i tillegg til erstatning.
Da hadde prosessen altså rullet og gått i hele 21 år, og hele denne tiden hadde den norske presse stilt foruroligende få kritiske spørsmål til politiets og rettssystemets behandling av saken.
- Forskningsfriheten og ytringsfriheten har neppe tidligere vært så alvorlig truet i vårt land i fredstid, skriver Bratholm.
40 år med tekster
Oppsummeringen av politivoldsaken er bare én av artiklene som presenteres i boka, som er satt sammen av tekster fra begynnelsen av 1960-tallet og frem til i dag. Den består av formelle fagartikler, uformelle meningsytringer i dagspressen, taler og debattinnlegg.
Bokas første artikkel er for eksempel en kronikk fra Aftenposten i 1996, hvor Bratholm diskuterer bruken av glattcelle i Norge. Han mener denne måten å behandle arrestanter på ikke er i samsvar med menneskerettighetskonvensjonene.
- Dersom en sak om vår bruk av glattcelle skulle bli brakt inn for Den europeiske menneskerettsdomstol, har jeg vanskelig for å tro at vårt land ville unngå en fellende avgjørelse, skriver Bratholm.
- Har noe viktig å si oss
Flere av de forholdene Bratholm kritiserer i sine artikler, har senere blitt endret i den retning han foreslår. Enkelte beskriver ham for eksempel som barneombudets far.
Artikkelsamlingen dekker et bredt juridisk område, med kapitler om blant annet strafferett og straffeprosess, politirett og forskningens frihet, barnevernsrett og særskilte gruppers rettsforhold. Mange av tekstene tar opp kjente og ukjente enkeltsaker fra norsk rettshistorie.
- Når Humanist forlag nå utgir denne samlingen av ulike tekster fra et usedvanlig aktivt og meningsfullt virke, er det med den klare overbevisning at Bratholm har noe viktig å si oss, og et den grunnleggende holdning som gjennomsyrer all hans produksjon er denne: Forsvaret for enkeltmenneskets rettigheter og en usvikelig tro på at medmenneskelig engasjement nytter, skriver Stavrum i innledningen.
Juss og humanisme. Om samfunn, straff og de svakes rettigheter
Av Anders Bratholm
Redigert av Lorenz Stavrum
Humanist forlag 2004
300 sider
ISBN: 82-90425-68-6
Lenker:
Humanist forlag: Omtale av boka
Human-Etisk Forbund/Fri tanke: Alle gode sakers mann
Anders Bratholm: Farlig forskning
Advokatbladet: En storm fra nordvest