VIDEO: – Uten studentene ville vi ikke klart å gjøre halvparten av den forskningen vi har lyst til, sier førsteamanuensis Tove Gabrielsen ved Universitetssenteret på Svalbard.
Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) sender alle studentene sine på feltarbeid. Det blir mye styr, men også bedre studier, mener Børge Damsgård, leder for Arktisk biologi ved UNIS.
– For å lære for eksempel biologi, så må du kunne gå ut og se hvordan dette er i praksis, sier Damsgård til forskning.no.
– Det er veldig mye styr, og mesteparten av det har med sikkerhet å gjøre.
Noen skal ut på isbreer, andre skal ut på sjøen, og alle må lære seg hvordan de skal opptre under slike ekstreme studieforhold.
Alternativ undervisning
Førsteamanuensis Tove Gabrielsen antar at hun opp gjennom åra har hatt med seg minst 150 studenter ut i felten.
forskning.no fikk være med da Gabrielsen tok med seg fem UNIS-studenter på forskningstokt med kystvaktskipet KV «Svalbard»
– Det å ha studenter med ut på forskningstokt eller rene undervisningstokt er en veldig fin måte å undervise på, sier Gabrielsen.
– Jeg foretrekker å jobbe sammen med studentene i felt for å kunne vise dem organismene de skal lære om. For å se hvordan de lever, hvilket habitat de lever i og også hvordan man jobber for å samle dem.
– Jeg mener det gir studentene et helt annet grunnlag for å forstå både økosystemet som helhet og forstå hvordan det er å samle organismene og analysere datasettene etterpå, sier hun til forskning.no.
Allerede i logistikkavdelingen på UNIS får studentene føle at det ikke er lesesal og varme laboratorier de skal lære i.
Hjelmer, luer, votter, dresser og støvler skal prøves. Her er alt som trengs både for våte dager på sjøen og kalde turer med snøscooter på breer og sjøis.
Man trenger ikke være interessert i biologi for å få lyst til å bli med Gabrielsen på eventyr i Svalbard-naturen.
– Det er selvfølgelig noen som kommer kun for eventyret og ikke er så fryktelig opptatt av faget, sier hun. – Men i det store og hele får vi veldig flinke studenter.
Møt studentene i bildegalleriet under:
Annonse
[gallery:1]
Gabrielsen innrømmer at hun ikke kunne klart seg uten dem.
– Vi ville ikke klart å gjøre halvparten så mye som det vi har lyst til uten studenter i gruppa vår som kan bidra i prosjektene med feltarbeid og sin del av forskningsprosjektet samtidig som de får den undervisningen de skal ha, sier hun.