Ormen Lange

Gassfeltet Ormen Lange, som er Norges nest største gassfelt, ble påvist ved boring av Norsk Hydro i 1997. Beregninger viser at det finnes omkring 400 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass i feltet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Produksjonen vil trolig bli på 15 - 20 milliarder kubikkmeter gass i året. Dette er tilstrekkelige gass til å kunne dekke hele Norges behov for energi. Det legges til rette for at utbyggingen vil starte i 2004, med beregnet produksjonsstart i 2007.

Den totale utbyggingskostnaden forventes å ligge på cirka 30 milliarder kroner. I tillegg vil et røranlegg for eksport til Storbritannia og kontinentet kreve en investering på mellom 5-15 milliarder kroner, avhengig av endelige mottakssteder og løsninger.

Gassfeltet ligger på ca. 900 meters vanndyp, inne i rasgropa etter “Storegga-raset”. For 8000 år siden raste det ut et enormt område fra kanten av den norske kontinentalsokkelen ved Storegga. Bakkanten av raset er ca. 300 kilometer lang og skredmassene raste 800 kilometer ut i dyphavet. Ormen Lange-reservoaret ligger om lag 1 500 meter under havbunnen. Havdypet på stedet der feltet ligger, er 850 til 1100 meter.

Havdypet og de topografiske forholdene på havbunnen byr på store teknologiske utfordringer. Rørledningen inn til land eller sydover må passere rasområdet og gå gjennom et sterkt kupert bunnlandskap. Lave vanntemperaturer, ned til minus 2 grader Celcius på dette havdypet, gir utfordringer i å hindre frost som kan forårsake at rørledningene tettes fordi gassen inneholder noe vann fra reservoaret.

Spørsmålet om det vil kunne gå et nytt ras, er undersøkt av forskere blant annet ved Norges geotekniske institutt (NGI). Fram til i dag har det ikke kommet opplysninger eller resultater som skulle tilsi muligheter for nye ras i utbyggingsområdet for Ormen Lange.

Powered by Labrador CMS