SINTEF straffes for grov korrupsjon

Økokrim reiser straffesak mot tidligere administrerende direktør David Lysne i SINTEF Petroleumsforskning AS. Han er tiltalt for grov korrupsjon, etter en lovparagraf med strafferamme på ti års fengsel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig er SINTEF Petroleumsforskning (SPF) ilagt en foretaksstraff på to millioner kroner i bot, på grunn av de disposisjoner den tidligere direktøren er gjort ansvarlig for.

Saken handler om «betaling av utilbørlige fordeler til høytstående iranske tjenestemenn». Beløp på til sammen nesten 102 000 dollar ble overført til en bankkonto i Sveits i forbindelse med en kontrakt i 2002 om konsulentoppdrag for selskaper innen Irans statlige oljeindustri.

- Vi aksepterer forelegget, sier nåværende administrerende direktør May Britt Myhr i SPF i en pressemelding.

David Lysne erkjenner ikke straffskyld, opplyser hans forsvarer, advokat Bjørn Stordrange til NTB.

Bestrider korrupsjon

- David Lysne bestrider at det foreligger noen som helst korrupsjon fra hans side. Han vil kreve seg frifunnet, sier Stordrange.

Forsvareren opplyser også at hans klient er forbauset over tiltalen og Økokrims saksbehandling.

- Han er ikke blitt avhørt om flere av de bevis som øyensynlig skal brukes mot ham, sier Stordrange.

Førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim opplyser til NTB at straffesaken vil bli ført for Trondheim tingrett. Saken er ennå ikke berammet, og det er uvisst når den kommer opp.

Anmeldt av NOPEF

Økokrim startet etterforskning av saken i 2005 etter en anmeldelse fra fagforbundet NOPEF.

Før dette skjedde, hadde seniorforsker Erik Lindeberg, som også var styremedlem i SPF, forgjeves forsøkt å få styret til å reagere på avtalene om Iran-kontrakten.

Utgangspunktet for saken er ifølge Økokrims redegjørelse en avtale som SPF inngikk i februar 2002 med selskapet Oil Industries Engeneering and Construction Overseas Ltd. (OIEC) om levering av konsulenttjenester for prosjektet 7 West Zagros Fields i Iran.

Kontraktsverdien var på 6 millioner dollar. SPF skulle inngå avtalen blant annet sammen med sin joint venture partner National Iranian Oil Company Research Institute of Petroleum Industry (RIPI).

Utilbørlige fordeler

I mars 2002 inngikk SPF også en avtale med Hinson Engeneering Ltd., et selskap registrert på Jomfruøyene. Ifølge denne avtalen skulle Hinson utføre konsulenttjenester for SPF i forbindelse med West Zagros-prosjektet.

Som vederlag skulle Hinson motta seks prosent av den internasjonale delen av kontraktsverdien for West Zagros-prosjektet, til sammen vel 254 000 dollar.

Før Hinton-avtalen ble avsluttet i oktober 2003, ble det foretatt to utbetalinger på 76 328 og 25 443 dollar til Hintons bakkonto i Sveits, opplyser Økokrim i en pressemelding.

- Etter Økokrims oppfatning innebar Hinson-avtalen i realiteten tilbud om betaling av utilbørlige fordeler til høytstående iranske tjenestemenn i RIPI og/eller andre enheter i National Iranian Oil Company (NIOC) og/eller OIEC, skriver Økokrim.

Konsernsjefen beklager

Konsernsjef Unni Steinsmo i SINTEF og administrerende direktør May Britt Myhr i SINTEF Petroleumsforskning kommenterte Økokrims avgjørelse på en pressekonferanse i Trondheim onsdag.

Begge beklager det som har skjedd. De forsikrer at SINTEF nå har «en høy etisk standard», og at det er ryddet opp i de forholdene som førte til at Iran-avtalene ble inngått.

- Våre veier skal være helt rene, sier May Britt Myhr. Hun forklarer Iran-avtalene med at SPF hadde «altfor lite erfaring» da disse avtalene ble inngått.

(NTB-Skjalg Fremo)

Lenker:

SINTEF: SINTEF Petroleumsforskning AS aksepterer forelegg
Økokrim: Tiltale i SINTEF-saken

Powered by Labrador CMS