Økt cøliaki-risiko ved sen gluten-start

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spedbarn som får glutenholdig mat først etter seks måneder, har økt risiko for cøliaki, viser en undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet.

Gluten finnes blant annet i hvetegrøt.

Risikoen for cøliaki var 27 prosent høyere hos barn som startet med glutenholdig mat sent, det vil si først etter seks måneders alder.

Om barnet fortsatt ble ammet da det ble introdusert for gluten i kosten, viste det ingen sammenheng med risiko for cøliaki.

Cøliaki finnes konstatert hos om lag en prosent av befolkningen i Norge. Men fra andre skandinaviske land har man sett at om lag tre ganger flere har sykdommen enn de som har fått diagnosen.

Cøliaki, eller glutenintoleranse, er en betennelsessykdom i tarmen som skyldes at kroppen reagerer på gluten.

 

Powered by Labrador CMS