– Selv om arbeidstagere kan ha nytte av å være ansatt i selskaper med ansatterepresentasjon, vil de ikke ha nytte av lovgivning som pålegger ansatterepresentasjon i styrer, heter det i rapporten(Illustrasjonsfoto: Gorodenkoff/Shutterstock/NTB)
– Plass i styret har ikke stor innvirkning på lønninger
Større, organiserte selskaper betaler bedre, helt uavhengig av om de har ansatte i styret eller ikke.
– Plass i styret har ikke stor innvirkning på lønninger, forteller Christine Blandhol.
Hun er stipendiat på Princeton University. Der bruker hun ny forskning som et innspill i den amerikanske debatten. Budskap: Det er ikke noen grunn til å lovfeste at ansatte skal ha plass i selskapsstyret.
Høyere lønn – av andre grunner
Forskningen har Blandhol gjort sammen med kolleger fra University of Chicago, Statistisk sentralbyrå og Stockholm University.
– Vi finner at arbeidstagere i selskaper som har ansatterepresentasjon, får høyere lønn og er mindre utsatt for svingninger i selskapets lønnsomhet, sier hun.
Spørsmålet er om det er fordi det sitter ansatte i styret eller om det skyldes helt andre ting.
– Disse selskapene er større, og en større andel av de ansatte er fagorganiserte. Større, organiserte selskaper betaler bedre og sikrer de ansatte bedre mot svingninger i lønnsomheten, forklarer hun.
Liten eller ingen effekt
Når forskerne tar hensyn til forskjeller i størrelse og organisasjonsgrad, viser det seg at det har liten eller ingen effekt om de ansatte sitter i styret. Tysk forskning viser det samme, peker de på.
I Norge har arbeidstagerne rett til å velge styremedlemmer i et selskap som har flere enn 30 ansatte. Hvis styreplassen i seg selv skulle hatt noe å si for lønnsnivået, så burde det ha vært et tydelig skille i lønn mellom dem som arbeider i selskaper over og under denne grensen. Det er det ikke: Bedrifter med 30 til 40 ansatte betaler ikke merkbart mer enn bedrifter med 20 til 30 ansatte.
– Trenger ikke lovgivning
– Selv om arbeidstagere kan ha nytte av å være ansatt i selskaper med ansatterepresentasjon, vil de ikke ha nytte av lovgivning som pålegger ansatterepresentasjon i styrer, heter det i rapporten. Den er det Statistisk sentralbyrå som har utgitt.
– Ble dere overrasket over funnene?
– Vi hadde ikke egentlig tenkt på hva vi kom til å finne. Dette var et veldig åpent spørsmål som det ikke var gjort så mye på tidligere, sier Christine Blandhol til forskning.no.
Ikke i styret for høyere lønn
Fafo-forsker Inger Marie Hagen, derimot, er ikke overrasket. Til gjengjeld vil hun få frem at ansatteslett ikke kom inn i selskapsstyrene for å få høyere lønn.
– I Norge, med sentrale lønnsoppgjør, er det på sett og vis ikke så mye styret kan gjøre med lønn, sier Hagen.
Hun trekker frem forskningen til BI-professor Øyvind Bøhren – i 2010 fant han ut at bedrifter skaper større verdier for eierne sine når de ikke har ansatte som styremedlemmer og når mangfoldet er lite.
Annonse
Snakke med eierne
– Det kan hende det ikke lønner seg. Men det kan hende vi skal ha det for det. Det kan hende vi skal bruke litt innsats på demokrati i arbeidslivet. Det kan hende at det har en verdi i seg selv at det ikke bare knyttes til produktivitet og lønnsomhet, sier Inger Marie Hagen til forskning.no.
Ifølge Hagen er plassene i styret de ansattes mulighet til å snakke med eierne. – De siste 20–30 årene har eiernivået blitt viktigere både i Norge og internasjonalt. Det er viktig å være til stede der beslutningene tas og at beslutningene tas etter input fra de ansatte, mener hun.
– Dette skal være fint for arbeidsgiver, og dette skal være fint for de ansatte. Det ligger i kjernen av den norske modellen å samarbeide til beste for alle parter. Samarbeid er ikke bare på den ene partens premisser, sier Hagen.