Annonse

Outsourcing til Kina lønner seg ikke

Danske bedrifter bommer når de legger produksjon til Kina. Det kan være mer å hente i dyrere land som Tyskland.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er langt billigere å la lavtlønnede kinesere produsere en de av varene – men kvalitet og andre faktorer gjør at det kan være mer lønnsomt å la for eksempel tyskere gjøre det. (Foto: Kadmy, NTB scanpix)

Danske forskere kommer med utspill som nok vil få et par bedrifter til å tenke seg om: Det lønner seg ikke å outsource produksjon til lavkostland som Kina og India.

Man bør heller velge land med høyere lønninger, som Tyskland, Sverige og Storbritannia.

Positiv effekt hos rikere land

Det er konklusjonen av en ny undersøkelse fra Aarhus Universitet. Undersøkelsen er fortsatt ikke er offentliggjort, men bygger på tall for samtlige større danske bedrifter i produksjonsindustrien som outsourcet en del av aktivitetene sine i perioden 1995–2006.

– Bedriftene får ikke den positive effekten av outsourcing hvis de velger lavkostland utenfor OECD. Man må velge høyinntektsland, sier Roger Bandick, førsteamanuensis ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

Øker produktivitet og utvikling

Bandicks analyse av data fra Danmarks Statstik viser at alle bedrifter som outsourcer, får noe ut av det.

Men det er de som velger land med høyt lønnsnivå som vinner mest:

  • 2 prosent på produktivitet
     
  • 15 prosent på produktutvikling
     
  • 20 prosent på eksportintensitet – altså hvor andel av omsetningen som kommer fra eksport

Europa mest lønnsomt

Jakob Roland Munch, Professor ved Københavns Universitet, har gjennomgått studien.

– For noen bedrifter vil det være mest lønnsomt å velge Kina, men for de fleste vil europeiske land være mer fordelaktig, mener Munch, som er professor ved Økonomisk Institut ved Københavns Universitet.

Tre gode grunner

Forskerne mener det er flere grunner til dette.

Vi kan ta et tenkt eksempel: En dansk bedrift trenger to deler til å sette sammen et nytt høreapparat: en høyttaler og en mikrofon. Bedriften velger å få delene produsert i utlandet.

Da kan det være bedre å velge det dyre Tyskland enn det billige Kina fordi:

  • Kvaliteten er høyere. Tyskerne er flinke til å lage høyttalere – og kanskje de lager gode mikrofoner i Polen. Ved å utnytte styrker som allerede ligger i de landene, blir det ferdige høreapparatet bedre.
     
  • Kort avstand betyr også lavere transportkostnader.
     
  • Land langt unna har en annen kultur, andre regler og kanskje andre måter å kommunisere. Det kan gjøre det vanskeligere å få høyttalere og mikrofoner som passer perfekt inn i det ferdige høreapparatet.

Så selv om lønnsutgiftene er lavere i Kina, er det andre kostnader som kan undergrave gevinsten.

– Det viser at man ikke bare skal outsource automatisk. Det er viktig å tenke over om det er nødvendig, eller om man like godt kan holde produksjonen hjemme. De bør også vurdere om de heller skal fokusere på kvalitet i stedet for å forsøke å spare på kostnadene, sier Roger Bandick.

Dansk Industri gir forskerne rett

I bransjeorganisasjonen Dansk Industri er man helt på linje med forskerne.

– Vi vil fortsatt se mye flytting av produksjon til lavinntektsland, men jeg tror færre danske bedrifter legger ut delprosesser, sier Klaus Rasmussen, sjeføkonom i Dansk Industri.

– Dette er en interessant undersøkelse, og det er bra å bli minnet om at det ikke lønner seg å legge delprosesser i lavinntektsland. Man må i hvert fall sikre kvalitet og forsyningssikkerhet, mener han. 

Referanse:

David Hummels m.fl.: The Wage Effects of Offshoring:  Evidence from Danish Matched Worker‐Firm Data, akseptert for publisering i American Economic Review.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS