I 2007 var det norske konsumet av sjømat på cirka 104 000 tonn.
Vi importerte 38 000 tonn foredlede produkter, en volumøkning på 46 prosent fra 1996.
- Anleggene trenger ikke lenger å ligge nært fangstfelt eller oppdrettsanlegg.
- Billig arbeidskraft og/eller beskyttelse bak tollmurer kan bli avgjørende for hvor foredlinga blir lagt, sier forsker Edgar Henriksen ved Nofima Marked.
Norge har i lang tid hatt høyere lønnskostnader enn konkurrentland, og i de senere årene har kostnadene økt sterkt sammenlignet med europeiske land.
- Sammenlignet med nye EU-land og land utenfor EU er norske lønnskostnader svært høye, sier Henriksen.
Færre i arbeid
Fra 1993 til 2006 viser produksjon av tørrfisk, saltfisk og klippfisk størst lønnsomhet. Samtidig går produksjon av filet av hvitfisk med betydelig tap.
- En klar konsekvens av denne utviklingen er at fiskeindustrien sysselsetter betraktelig færre i dag enn få år tilbake, sier Henriksen.
I år 2000 var vel 14 000 ansatt i fiskeindustrien, mot rundt 10 000 i 2006.
- Sysselsettingsreduksjonen har vært sterkest i produksjon av hvitfisk, og spesielt i Finnmark der filetindustrien stod sterkest, sier Henriksen.
EU ønsker å stimulere og beskytte egen fiskeindustri. Dette rammer i første rekke laks, spesielt røykt laks.
- Dette forklarer den lave andelen foredlet laks i eksportstatistikken, sier Henriksen.
Valutakurs
En sterk krone bidro også til å forverre konkurransesituasjonen for norsk foredlingsindustri på begynnelsen av dette tiåret.
Bedrifter med marginal lønnsomhet fikk derfor ytterligere problemer.
- En fortsatt sterk krone reduserer konkurransekraften til norsk fiskeforedlingsindustri, mener Henriksen.
Krevende kunder
Annonse
- En annen utfordring er at det i dagligvarehandelen stadig blir færre, men større aktører, både i Norge (Coop, Rema, Rimi med flere) og i utlandet, påpeker Henriksen.
Norske sjømatleverandører møter derfor kunder i eksportmarkedet som krever mer konkurransedyktige priser, flere forskjellige produkter og bedre leveringssikkerhet.
- Den økte importen av sjømat til Norge tyder på at utenlandske sjømatleverandører ofte er bedre organisert for å håndtere disse kravene selv i vårt hjemmemarked, sier Henriksen.