Comeback for slanklori

Forskerne har lett og lett, og var redd den lille primaten var tapt for evigheten. Det var før den kom tuslende ut på en grein, og måtte smile til kamera for første gang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Horton Plains slanklori hadde vært nesten helt forsvunnet i over 60 år, inntil dette bildet ble tatt. (Foto: Zoological Society London)"
"Horton Plains slanklori hadde vært nesten helt forsvunnet i over 60 år, inntil dette bildet ble tatt. (Foto: Zoological Society London)"

Sist gang den ble observert i 2002, var det bare et raskt glimt av lyset som falt i de rødbrune klinkekuleøynene som avslørte at det var den ytterst sjeldne Horton Plains slanklori.

Før dette ene raske møtet med et menneske, som ikke engang ble dokumentert med kamera, hadde den storøyde spissnesa vært søkk vekk i over 60 år.

Så skulle den altså gjennomføre et nytt, åtte år langt forsvinningsnummer, før den i sommer havnet midt i blizten til forskerne, ifølge en pressemelding fra Zoological Society London (ZSL).

Biologer blant annet fra ZSL har lett høyt og lavt etter dyret på rundt 1000 nattlige ekspedisjoner som skulle kartlegge forekomsten av forskjellige slanklori-arter i de tropiske skogene sentralt på Sri Lanka.

Rammet av tedrikkere

Slanklorier er nattaktive halvaper i dovenapefamilien. Den overrumplede lille fyren som ZSLs Craig Turner og kollegaene støtte på, var en hann på omtrent 20 cm, fra hode til haletipp.

"Sjarmerende, til tross for manglende erfaring med rampelyset. (Foto: Zoological Society London)"
"Sjarmerende, til tross for manglende erfaring med rampelyset. (Foto: Zoological Society London)"

- Dette er første gang vi har fått mulighet til å studere en Horton Plains slanklori på så nært hold, sier Turner i pressemeldingen.

Titten avdekket imidlertid at den ikke var så slank som mange av sine slektinger.

Både for- og bakbeina syntes kortere og mer robuste enn lemmene til andre lorier på Sri Lanka og i Sør-India, noe som viser at dyret har tilpasset seg det kjølige livet i hjemskogene, ifølge forskerne.

Man tror opptredenene til denne spesielle slanklorien likevel er så sjeldne fordi store deler av skogen den har bodd i er blitt ødelagt til fordel for teplantasjer, ifølge BBC News.

Vil ha bestanden på beina

Horton Plains slanklori er naturlig nok på FNs rødliste over truede arter. Nå håper Turner og kollegaene at de skal klare å få bestanden opp.

- Denne oppdagelsen gir oss bedre kunnskap om arten, men vi må sette inn støtet på å bevare og gjenopprette skogen, mens det enda eksisterer noen dyr.

- Disse skogområdene utgjør på det nåværende tidspunkt mindre enn én prosent av hele Sri Lankas areal, sier Craig Turner i pressemeldingen.

Kilder:

First ever pictures of mysterous mammal. Pressemelding fra Zoological Society London. 19.juli 2010

’Extinct’primate, slender loris, pictured in Sri Lanka. Artikkel på BBC News, 19.juli 2010
 

Powered by Labrador CMS