En notis fra NTNU - les mer.

Forskningen til Rokas Sažinas kan føre til en tryggere og bedre teknologi for å produsere og forbrenne hydrogen. (Foto: Yara)
Forskningen til Rokas Sažinas kan føre til en tryggere og bedre teknologi for å produsere og forbrenne hydrogen. (Foto: Yara)

Birkelandspris til materialforsker

Publisert

Materialforskeren Rokas Sažinas (30) fra Litauen får Yaras Birkelandspris i kjemi på 100 000 kroner for hans bidrag til å studere nye materialer til hydrogenteknologi. Prisen er for doktorgradsavhandlingen som han fullførte ved NTNU i Trondheim i 2017, der han forsket på egenskapene til det protonledende keramiske materialet BZY. Dette materialet kan brukes til å lagre fornybar energi som hydrogen. Forskningen kan føre til tryggere og bedre teknologi for å produsere og forbrenne hydrogen.

– Det var en fantastisk hyggelig overraskelse å vinne. Det er en stor ære å få en sånn anerkjennelse allerede på doktorgradsnivå. Prisen er ikke bare en motivasjon for meg personlig, men betyr også at metodene jeg har brukt vil bli videreutviklet og brukt til å finne ut nye ting fremover, sier Sažinas.

Han jobber for tiden som postdoktor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Før han skiftet til materialvitenskap, jobbet han i flere år innenfor organisk kjemi ved universitetet i Vilnius. Birkelandsprisen deles ut årlig av Yara for et doktorgradsarbeid ved et norsk universitet, annenhver gang i kjemi og fysikk.