– Alarmklokkene hos foreldre bør ringe hvis de har en ungdom som er på helsestudio hver dag, som bare vil spise for eksempel kylling og brokkoli, og som drikker proteinshake eller kosttilskudd svært ofte, sier forsker. (Illustrasjonsfoto: Syda Productions / Shutterstock / NTB scanpix)
– Alarmklokkene hos foreldre bør ringe hvis de har en ungdom som er på helsestudio hver dag, som bare vil spise for eksempel kylling og brokkoli, og som drikker proteinshake eller kosttilskudd svært ofte, sier forsker. (Illustrasjonsfoto: Syda Productions / Shutterstock / NTB scanpix)

Menn som er hekta på muskler sliter med stupfyll, depresjon og slanking

Gutter og unge menn som er i overkant opptatt av å bygge muskler, har større psykiske plager enn både forskere og helsepersonell har trodd.

Ifølge en ny studie fra NTNU og Harvard University har unge menn som er overopptatt av å bygge muskler, vesentlig høyere risiko for:

  • Depresjon
  • Stupfyll i helgene
  • Slanking uten sammenheng med overvekt
  • Fire ganger så høy sannsynlighet for å bruke lovlige og ulovlige kosttilskudd, og anabole steroider.

Studien viser også at ti prosent av menn har en kroppsbildeforstyrrelse som kan betegnes som vanlig. Det vil si at de mener de er for tykke, og vil være tynnere.

– Problemet oppstår når kroppen til profesjonelle idrettsutøvere som Ronaldo blir idealet for vanlige unge menn med jobb, studier og familie.

Det kommer også frem at over en av tre unge menn har vært på slankekur det siste året. Slankingen hadde ingen sammenheng med overvekt.

Sliter med kroppsforstyrrelser

Studien viser mange alarmerende funn og er den første av sitt slag i både Norge og internasjonalt fordi den undersøker menn og deres forhold til kropp og muskler.

Her kommer det tydelig frem at gutter og unge menn sliter mye mer med kroppsforstyrrelser enn man har vært klar over.

«Jeg tenker på å ta anabole steroider.»

«Jeg synes ikke brystkassen min er muskuløs nok.»

«Jeg føler meg skyldig hvis jeg mister en treningsøkt.»

Slike påstander rangerte 2460 menn i alderen 18-32 år i studien til Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU.

Studien viser at mange unge menn er overopptatt av å bygge muskler.

Vil ha samme kropp som Cristiano Ronaldo

– Problemet oppstår når kroppen til profesjonelle idrettsutøvere som Ronaldo blir idealet for vanlige unge menn med jobb, studier og familie. For å se ut som Ronaldo må trening være jobben din. Han tilhører den ene promillen av verdens befolkning som lever av idrett. Noen trener som om de skulle vært på landslaget, men så er de kun mosjonister. Det er denne kontrasten vi skal være opptatt av, sier Eik-Nes.

«Jenter skal være tynne med smal midje. Gutter skal ha brede skuldre og store muskler.»

– Det er det trange idealet unge mennesker vokser opp med i dag. Det viser seg at dette urealistiske kroppsidealet er like vanskelig for menn som for kvinner, sier Eik-Nes.

– Ikke kall gutter for spjælinger

– Jeg tror mange voksne ikke vet hvem som er rollemodeller for gutter. Det er ikke lett for foreldre å vite hvilken verden en del av guttene er en del av. Et eksempel på en rollemodell er Aziz Shredder, kalt Zyzz.

– Fotografier av hans kropp hadde svært mange seere på ulike nettsteder. Han døde i en alder av 22 år i en badstue i Thailand av et hjerteinfarkt. Det er ulike forklaringer for hvorfor han døde, men mye tyder på at han hadde brukt anabole steroider. Zyzz er fortsatt beskrevet som en legende fordi kroppen så bra ut. Han var veldig tynn da han vokste opp og ble mobbet for det.

– Ikke kall gutter for spjælinger, og si at de skal spise for å bli store og sterke. Vi sier ikke til jentene at de skal spise for å bli fine og tynne heller. Vi skal spise for å vokse, og ikke for at de skal se ut på en bestemt eller en spesiell måte. Dette er gutter som kanskje ikke har noen plass å gå til for å snakke om det de sliter med, og så går de for å trene. Mange foreldre lar dem holde på med dette, sier Eik-Nes.

Guttene har fått jentespørsmål

Hun mener dette har gått under radaren hos både forskere, foreldre og helsepersonell.

– Vi har lenge vært bevisste på unge jenter og spiseforstyrrelser, og hvor uheldig det er å vokse opp med rollemodeller som er svært slanke. Det har vært utført undersøkelser om unge menn også, men da har de fått de samme spørsmålene som stilles til jenter.

– Men guttene er ikke opptatt av å være tynne. De er opptatt av å ha store muskler. Dermed blir spørsmålene som stilles til jenter helt feil for å finne ut hvordan unge menn har det med seg selv og sin egen kropp, sier Eik-Nes.

Muskler som kosmetikk

Tidligere studier har vist at gutter som er overvektige, eller tynne og hengslete, har størst risiko for å utvikle kroppsforstyrrelser som unge menn. Denne studien bekreftet dette bildet siden ønsket om en muskuløs kropp var uavhengig av vekt.

– For mange av dem blir musklene en form for kosmetikk. De trener ikke styrke for å gå fortere på ski, være bedre i fotball eller ha en god helse. De trener kun for at musklene skal være store, uten at det har noe med musklenes funksjon å gjøre. Der ligger det en stor forskjell, sier Eik-Nes.

Vanskene med å være fornøyd med egen kropp er den samme i alle nivåer av utdanning. Høyt utdannede er ikke mer fornøyd med kroppen sin enn andre, viser studien.

Alarmklokkene bør ringe

– Dette kan være et tegn på at de ikke mestrer livet sitt, men så kan de føle at de mestrer å trene. Forenklet kan vi si at jentene kaster opp, mens guttene blir langt over normalt opptatt av å trene, sier Eik-Nes.

Hun understreker at trening i seg selv er helsefremmende. Det er når trening overtar livet at det kan bli problematisk.

– Alarmklokkene hos foreldre bør ringe hvis de har en ungdom som er på helsestudio hver dag, som bare vil spise for eksempel kylling og brokkoli og som drikker proteinshake eller kosttilskudd svært ofte. Hvis verden kun dreier seg om treningsøkter, bør foreldrene ta seg tid til å snakke med dem, og for eksempel stille spørsmål om hva de faktisk trener til, sier Eik-Nes.

Studien er utført i USA, og det er amerikanske unge menn som har svart.

– Kulturen og forbildene er stort sett de samme i den vestlige verden. Jeg tror ikke norske menn vil svare så annerledes enn det amerikanske menn har gjort. Dette er den første undersøkelsen i verden som viser sammenhenger mellom ønske om muskler blant menn og hvilken risiko dette kan ha. Nå må vi gå videre og undersøke omfang, risikofaktorer og behandling, sier Eik-Nes.

Referanse:

Eik-Nes, T.T. m.fl: Prospective health associations of drive for muscularity in young adult males. International Journal of Eating Disorders. (2019) (sammendrag) https://doi.org/10.1002/eat.22943

Powered by Labrador CMS