Annonse
Nå kan du svømme rundt blant laksen i merdene. Uten å bli våt. (Illustrasjon: NTNU)

Hopp i havet og svøm med laksen

Ved hjelp av 3D-teknologi kan du selv ta turen under vann og svømme rundt med laks.

Publisert

Kunne du tenke deg å hoppe uti et basseng med masse laks og se fisken svømme rundt deg? Nå kan du det, helt uten dykkerutstyr og uten å bli våt.

Ved NTNU utvikler de en akvakultursimulator der du kan besøke et oppdrettsanlegg. Dette skjer i samarbeid med Måsøval fiskeoppdrett på Frøya i Sør-Trøndelag.

– Kanskje denne teknologien kan bidra til at flere barn og unge viser interesse for havbruk, sier førsteamanuensis Ekaterina Prasolova-Førland ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse.

Bruker 3D

Programmet tar i bruk 3D-brillen Oculus Rift. Flere bedrifter og institusjoner satser tungt på denne teknologien.

Du kan se deg rundt bare ved å snu på hodet. For å utføre ulike handlinger bruker du en kontroll av typen du er vant med fra tv-spillene.

Forskerne viste frem den virtuelle lakseoppdrettssimulatoren under Ocean Week i Trondheim i begynnelsen av mai. Mastergradsstudenten Anders Bøe har laget programmert.

Oppdrettssimulatoren ble testet ut under Ocean Week i Trondheim. (Foto: Ekaterina Prasolova-Førland, NTNU)

Skal skape interesse

De siste dagene har Monicha Seternes fra Måsøval fiskeoppdrett AS vist frem simulatoren for barn og unge på Frøya. Det har vært en stor suksess, og tilbakemeldingene fra de unge er viktig med tanke på en videre utvikling av simulatoren.

– Vi jobber med å etablere et visningssenter på Frøya og har ambisjoner om å utvikle Norges første havbrukssimulator for oppdrettsproduksjon, sier Seternes, som er Miljø- og utviklingsleder hos Måsøval.

 – En slik havbrukssimulator vil sammen med et fysisk besøk på et oppdrettsanlegg gjøre det mulig å oppleve en hel oppdrettssyklus som normalt tar 14 – 22 måneder, på 45 minutter. 

Oppdrettssimulatoren er bare en begynnelse.

– Dette programmet er tenkt som er et verktøy for å promotere norsk oppdrettsnæring. Vi ser for oss at denne simulatoren, som vi har valgt å kalle «mini-simulatoren», kan bidra til å rekruttere å bygge kompetanse, og gjøre publikum nysgjerrig nok til å få lyst til å vite mer om den fantastiske næringen vi er en del av, sier Seternes.

– Reaksjonen fra ungene er uansett utvetydig. Å få oppdrett presentert som spill er spennende og vi ser for oss flere bruksområder i fremtiden.

Jobber med Granåsen

Ekaterina Prasolova-Førland og masterstudenter hun veileder ved NTNU jobber med flere simulatorer, både til lands, til vanns og i lufta med. Blant annet jobber de med et program der akuttsykepleiere kan trene

En annen simulator viser hvordan gridcellene i hjernen aktiveres når vi beveger oss, og en tredje er en modell av NTNU og Trondheim. I et virtuelt NAV-kontor kan du trene på brannevakuering.

Nylig ble også en virtuell modell av Granåsen presentert, slik at du kan hoppe i bakken uten stor risiko for å brekke alt av bein.

Powered by Labrador CMS