WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus erklærte onsdag virusutbruddet for en pandemi.
(Foto: Salvatore Di Nolfi / AP / NTB scanpix)
WHO: Virusutbruddet er en pandemi
Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer spredningen av koronaviruset for en pandemi.
– Vi er dypt bekymret, både over den alarmerende spredningen og alvorlighetsgraden, og over passivitetsnivået. Vi har derfor kommet til den konklusjonen at covid-19 kan karakteriseres som en pandemi, sa WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag.
På verdensbasis var koronaviruset onsdag påvist hos omkring 118 000 mennesker. Over 4200 dødsfall er forårsaket av viruset, som er blitt påvist i til sammen 114 land.
– Vi har ringt med alarmklokka, høyt og tydelig, sier Tedros.
– Kan endre utviklingen
En pandemi er et sykdomsutbrudd som rammer svært mange mennesker over store deler av verden. Inntil nå har spredningen av covid-19-viruset i stedet blitt beskrevet som en epidemi.
Tedros sier det nye ordvalget ikke innebærer noen endring i hvordan sykdommen bør bekjempes.
– Alle land kan fortsatt endre utviklingen til denne pandemien, sier WHO-sjefen.
Han oppfordrer myndighetene i de rammede landene til å teste, behandle og isolere smittede og mobilisere befolkningen i kampen mot viruset.
For å bekjempe sykdommen er svært omfattende tiltak og begrensninger blitt innført både i Kina og flere andre land. Tiltakene har fått store økonomiske konsekvenser, og onsdag tiltok fallet på børsene i New York etter WHOs erklæring om at vi står overfor en pandemi.
Ute av kontroll
Selv om det fortsatt er Kina som har de aller fleste registrerte smittetilfellene, er det utviklingen i andre land som nå vekker stor bekymring.
Mens kinesiske myndigheter tilsynelatende har fått kontroll over situasjonen, sprer viruset seg raskt i Italia og Iran. I begge disse landene har flere hundre mennesker mistet livet.
Også flere andre steder går spredningen nå fort – selv om det samlede antallet smittede foreløpig er lavere enn i de verst rammede landene. I Norge økte onsdag tallet på registrerte smittede fra 277 til 489, og også i Danmark og Sverige var det kraftige hopp.
Enkelte eksperter har kritisert WHO for ikke å ha erklært virusutbruddet for en pandemi tidligere. Tysklands helseminister Jens Spahn sa allerede i forrige uke at utbruddet var en verdensomspennende pandemi.