Over 3.100 nordmenn fikk konstatert gonorésmitte i fjor.Gorm Kallestad
2024 ble toppår for kjønnsråte
Smittetallene øker for gonoré, og 2024 ble nytt rekordår, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.
NTB.
Publisert
Ved årsskiftet var det registrert til sammen 3.127 smittetilfeller – som fordeler seg på 2.217 menn og 909 kvinner.
– Det er ikke uten grunn at gonore har blitt omdøpt til «kjønnsråte» blant unge, sier Kaja Marienborg, bioingeniør og universitetslektor på bioingeniørutdanningen ved Oslo Met. Hun leder også NITO bioingeniørfaglig institutts fagstyre.
Smitten økte mest hos menn, mens det er en nedgang i smitte hos kvinner sammenlignet med 2023.
Over 90 prosent av de spurte i en undersøkelse anser kjønnssykdommer som helsemessig potensielt svært eller moderat alvorlig. Likevel fortsetter smittetallene å øke. Undersøkelsen som Norstat gjorde for Bioingeniørfaglig institutt, avdekket at seks av ti har latt være å teste seg etter å ha hatt ubeskyttet sex, mens nesten halvparten oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom.
– De aller fleste har asymptomatisk sykdom, som vil si at de ikke kjenner noe tegn til aktiv sykdom selv om de har det. Derfor er jevnlig testing viktig – særlig ved bytte av partnere. Noen unngår testing fordi de synes det er flaut eller opplever det som ubehagelig. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring, da testen er enkel og gir lite ubehag, sier Marienborg.
Testen kan gjennomføres med en urinprøve eller penselprøve. Her i landet er testing for kjønnssykdommer gratis.
Marienborg mener det er bekymringsfullt at så mange undervurderer risikoen.
– Gonoré kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner, og noen kan få en variant som er vanskelig å behandle og påvirker fremtidige relasjoner. For kvinner kan ubehandlet gonoré føre til bekkeninfeksjon, kroniske magesmerter, infertilitet og svangerskap utenfor livmoren. Menn kan oppleve innsnevring av urinrøret, bitestikkelbetennelse og betennelse i prostatakjertelen, sier hun.
Flere land opplever resistensproblemer
Selv om gonoré foreløpig kan behandles relativt enkelt med antibiotika, er det økt risiko for antibiotikaresistens. Flere land i Europa, som Spania, Frankrike og Storbritannia, har allerede opplevd resistensproblemer. Det har også vært registrert enkelte tilfeller av resistent gonoré i Norge.