Annonse
Nasa prøver å gjennoprette full kontakt med romsonden Voyager 2 etter at en tabbe brøt forbindelsen. På bildet holder teknikere på å montere gullplaten Sounds of Earth på sonden før oppskytingen i 1977. Platen inneholder vitenskapelig informasjon, bilder og lydopptak fra Jorden, i tilfelle sonden skulle bli funnet av intelligente livsformer i verdensrommet. På platen er det blant annet folkemusikk, klassisk musikk og rock.

Romsonde utenfor solsystemet sendte livstegn etter Nasa-tabbe

Etter at Nasa ved et uhell kuttet kontakten med Voyager 2, har de igjen fått livstegn fra romsonden, som befinner seg flere milliarder kilometer fra jorden.

Publisert

For to uker siden kom kontrollsentralen til Nasa i skade for å sende et signal til Voyager 2 som vendte romsondens antenne vekk fra jorden. De står bare 2 prosent ut av kurs, men det er nok til at kontakten ble brutt.

Nå har et Nasa-nettverk av gigantiske radioantenner plassert over hele jorden plukket opp «hjerteslagsignaler». Det betyr at den 46 år gamle romsonden fortsatt er i drift, skriver prosjektleder Suzanne Dodd i en epost.

Hun sier stemningen steg betraktelig da de fikk livstegn fra Voyager. Nå skal de forsøke å få snudd antennen mot jorden igjen, så de kan kommunisere som før. Dersom det ikke fungerer – og teknikerne tviler på at det vil fungere – må de vente til oktober, når sonden tar en automatisk nullstilling.

Voyager 2 to ble sendt opp i 1977 sammen med tvillingsonden Voyager 1. Sistnevnte forlot solsystemet vårt for ti år siden og befinner seg nå 15 milliarder kilometer fra jorden, lenger ute i verdensrommet enn noen annen menneskeskapt gjenstand. 

Søsterskipet, som Nasa altså prøver å få kontakt med igjen, er «bare» 12 milliarder kilometer fra jorden. Den enorme avstanden innebærer at det tar 18 timer fra et signal sendes fra bakken til det når romsonden.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS