Denne illustrasjonen fra Nasa viser hvordan det kan ha sett ut da sonden Parker før første gang passerte gjennom sola ytterste atmosfærelag i april i år. Nasa betegner hendelsen som et monumentalt øyeblikk.

Nasa-sonde entrer solatmosfæren

En sonde fra Nasa er det første romfartøy som har gått inn i solatmosfæren, opplyser den amerikanske romfartsadministrasjonen.

Sonden Parker har passert gjennom solas korona, det ytterste laget av stjernens atmosfære, hvor den har tatt prøver av partikler og målt magnetiske felt, opplyser Nasa.

Hendelsen blir omtalt som et sjumilsskritt for solforskningen.

– Solsonden Parker har rørt ved sola, og dette er et monumentalt øyeblikk for solforskningen og en fantastisk bragd, sier Thomas Zurbuchen ved Nasas Mission Directorate.

Han legger til at denne begivenheten ikke bare gir dypere innsikt i solas utvikling og den virkning den har på solsystemet, men at økt forståelse om sola også forteller forskerne mer om stjerner i andre deler av universet.

Nasa opplyser at sonden befant seg inne i koronaen i et par timer. Hendelsen skjedde 28. april i år, men har ikke blitt endelig bekreftet før nå. Målingene er blitt analysert og ferdigstilt, og rapporten er offentliggjort i Physical Review Letters nå i desember.

Parker passerte gjennom koronaen på sin åttende runde sola i en høyde av 1,3 millioner kilometer over overflaten. Sonden går i en spiralbane stadig nærmere sola og er ventet å komme inn igjen i koronaen på neste passering i januar 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS