Jimmie Åkesson har stor suksess som partileder for Sverigedemokraterna. Men nøyaktig hvor bra valget blir for partiet, er på forhånd vanskelig å si. (Foto: Orre Pontus / Aftonbladet / IBL Bildbyrå)

Svensk professor: – Ekstremt vanskelig å anslå Sverigedemokratenes oppslutning

Sverigedemokratene ble sterkt undervurdert på målingene før 2014-valget. Før søndagens valg får partiet støtte fra alt mellom 16,3 og 24,8 prosent av velgerne.

– Det er en veldig stor usikkerhet. Ingen av oss vet hvordan det kommer til å gå, sier professor i statsvitenskap, Sören Holmberg, ved Göteborgs universitet.

Ikke for noe annet parti er variasjonen så stor.

– Dette er ingen god attest for svenske meningsmålere. Den usikkerheten dette innebærer, er bekymringsfull for opinionsbransjen, understreker han.

På et gjennomsnitt av de siste målingene fra val.digital lå det innvandringskritiske og høyrepopulistiske partiet fredag an til å få støtte fra 19,6 prosent av velgerne.

Undervurdert

Historikken fra valget for fire år siden er nedslående for de etablerte meningsmålingsinstituttene, som da undervurderte Sverigedemokratene (SD) kraftig. De instituttene som bruker metoder som ofte beskrives som vitenskapelig upålitelige, lyktes bedre: United Minds, YouGov og norske Sentio, som var absolutt nærmest med sin prognose på 12,7 prosent. SD endte på 12,9 prosent i valget.

Samtlige av disse instituttene bruker ulike varianter av såkalte selvrekrutterende webpaneler, der man selv melder sin interesse for å delta. Metoden er omstridt, blant annet ettersom den kan tiltrekke seg aktivister.

I år ligger SD i den siste Sentio-målingen på 24,0 prosent. Men Holmberg tør ikke trekke den slutningen at SD undervurderes i de etablerte målingene i år igjen.

– Ingen av oss kan tippe noe som helst, sier han.

Ikke «skamfaktor»

At det utelukkende er SD meningsmålerne bommer på, tror professoren først og fremst handler om at partiets tilhengere ikke deltar i undersøkelsene.

– «Skamfaktoren» er ikke hovedsaken. Vi tror derimot at de helt enkelt ikke deltar. Det henger sammen med at sverigedemokrater har veldig liten tillit til mange institusjoner i samfunnet, inkludert opinionsmålinger. De stiller litt oftere opp på nett, virker det som. Der er det mer anonymt, sier Holmberg.

Også internasjonalt er det en tendens at partier på ytre høyre fløy normalt er noe underrepresentert på målingene, ifølge valgeksperten.

– Donald Trump var en anelse underrepresentert i USA, det samme gjaldt brexit på flere målinger og Le Pen i Frankrike, sier han.

Andre metoder

Holmberg mener det er viktig at målingene er mest mulig korrekte. Ikke minst når partier ligger rundt sperregrensen på 4 prosent, kan opinionsundersøkelser ha betydning for hvordan folk eventuelt stemmer taktisk.

– Nå er ikke SD i nærheten av sperregrensen, og det kommer ikke til å påvirke regjeringsspørsmålet om de får 19 eller 22 prosent, de kommer uansett til å være vippeparti. Men dette har å gjøre med målingenes troverdighet, sier statsviteren.

Flere av de etablerte svenske målingsinstituttene har i forkant av årets valg endret sine metoder for å få et mer treffsikkert bilde. De har blant annet brukt en kombinasjon av tilfeldig utvalgte webpaneler og telefonintervjuer.

– De har endret sine metoder en smule sammenlignet med 2014, men enn så lenge vet ingen hvordan dette kommer til å slå ut, sier Sören Holmberg.

Powered by Labrador CMS