Annonse
Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris lyktes med sin strategi, gjorde en god figur og gikk seirende ut av TV-debatten mot Donald Trump, mener norske USA-eksperter.

Eksperter enige om at Kamala Harris vant debatten

Kamala Harris gikk seirende ut av TV-debatten mot Donald Trump, men det gjenstår å se om hun kapret nye velgere.

Publisert

USA-eksperter NTB har snakket med er samstemte i sin dom etter TV-debatten mellom Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris og Republikanernes kandidat Donald Trump.

– Det er første gang jeg har sett Donald Trump regelrett tape i en TV-debatt, sier professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet.

– Jeg tror dette er den beste prestasjonen jeg kan huske fra en demokratisk presidentkandidat, og jeg husker omtrent alle fra dette årtusenet, sier USA-kjenner og serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen.

– Det var en veldig god kveld for Kamala Harris og en mindre god kveld for Donald Trump, konstaterer Civita-rådgiver Erik Løkke.

Ikke sikkert

– Harris vant debatten mot Donald Trump, men det er ikke sikkert at slike debatter har så mye å si for valgutfallet, mener førsteamanuensis Hilde Restad ved Oslo Nye Høyskole.

– Hillary Clinton vant også sin debatt klart mot Donald Trump i 2016, og hun ble ikke valgt, påpeker Are Tågvold Fladen, som er redaktør i AmerikanskPolitikk.no.

Trump slet med å framføre sine argumenter og lot seg gang på gang hisse opp av Harris under debatten, konstaterer ekspertene.

Hisset opp Trump

– Det var ikke overraskende at Trump slet med å være disiplinert, dette var en klar strategi for Harris, sier Løkke.

– Trump kom på defensiven, ble frustrert og var ikke snartenkt nok til å angripe henne som en venstreradikal kandidat, sier Mjelde.

– Det er jo argumentet hans som egentlig slår an blant mange velgere, men han klarte ikke å fremføre det skikkelig i natt, konstaterer han.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump lot seg flere ganger hisse opp og tapte TV-debatten mot Kamala Harris, men han mistet neppe velgere, tror norske USA-eksperter.

Misbrukte muligheten

Trump misbrukte muligheten til å hente flere stemmer fra kvinner og sentrumsvelgere, mener Stenberg Eriksen. I hvilken grad Harris lyktes med å overbevise tvilere, er han usikker på.

– Det er så jevnt og så få velgere å flytte på. Men hun mobiliserer sine egne. Og hun flytter nok en del som nå ser at dette er en moden og kvalifisert politiker som tar sikkerhetspolitikk på alvor, sier han.

– For omtrent 46 prosent av velgerne vil det ikke ha noe å si at Trump brukte mesteparten av tiden sin på å framføre usammenhengende konspirasjonsteorier, ei heller at han framsto sint og smålig, sier Restad.

Mistet neppe velgere

Løkke tror heller ikke at Trump mistet velgere som følge av debatten.

– Nei, det tror jeg ikke. Men det er heller ikke det viktige spørsmålet. Spørsmålet er om Harris vinner tvilere, og der syns jeg at hun gjorde en god innsats, sier han.

– TV-debatter handler om helhetsinntrykket og om seerne synes du ser ut som en nasjonal leder. Harris var selvsikker, for det meste avslappet og henvendte seg til folk flest. Akkurat det hun måtte gjøre, mener Mjelde.

Swift-støtte

– Amerikanere har tradisjonelt vært opptatte av kandidaters sjarm, overtalelsesevne og tilsynelatende kontroll på fakta. Det er viktig å huske dette, siden disse forventningene ikke gjelder Trump, sier Restad.

Hva som får størst effekt, TV-debatten eller popstjernen Taylor Swifts oppfordring etter debatten om å stemme på Kamala Harris, er Løkke usikker på.

– Det gjenstår å se hva som gir mest effekt på meningsmålingene, sier han.

Opptatt av samfunn og oppvekst?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS