Enkle tiltak som trim- og gågrupper, merket folkesti og plakat med oppfordring om å ta trapp istedenfor heis, fikk folk til å bevege seg mer på Romsås.
Den økende forekomsten av kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2, har lenge blitt satt i sammenheng med endringer i livsstil, inkludert redusert mengde fysisk aktivitet.
Å skape endringer i større befolkningsgrupper antas å være en viktig nøkkel for å bedre folkehelsen.
Dessverre finnes det lite kunnskap om gode metoder for å påvirke større befolkningsgrupper til mer fysisk aktivitet.
Doktorgradsarbeidet til stipendiat Catherine Lorentzen ved Norges Idrettshøgskole, er basert på prosjektet “Mosjon på Romsås”.
Her var det et hovedmål å teste ut fysisk aktivitetsfremmende metoder og strategier i en større befolkningsgruppe.
Hva påvirker endring av helseatferd?
Litteraturen antyder at slike metoder og strategier bør utvikles med utgangspunkt i teorier og modeller for endring i helseatferd.
Slike modeller fremhever blant annet betydningen av å påvirke ulike psykososiale forhold, for å øke sjansen for å fremme motivasjon for og faktisk fysisk aktivitet.
I hvilken grad man opplever å få støtte for å være fysisk aktiv fra familie og venner, ser ut til å ha betydning for om man faktisk er aktiv.
Våre holdninger til fysisk aktivitet og våre opplevelse av å ha tilgang til fysiske aktivitetsarenaer, ser også ut til å være av betydning.
Folk befinner seg i ulike stadier i forhold til hvor motivert de er for å starte med eller fortsette med fysisk aktivitet, og tiltak bør tilpasses slik at de treffer folks motivasjonsberedskap.
Mosjon på Romsås
“Mosjon på Romsås” var et treårig intervensjonsprosjekt. Hovedmålet var å fremme fysisk aktivitet i den voksne del av befolkningen i bydel Romsås i Oslo, en bydel med sterk representasjon av multi-etnisitet og lav sosioøkonomisk status.
Hensikten var å redusere forekomsten av livsstilsykdommer.
Studien bestod av en rekke tiltak som hadde som mål å påvirke ulike avgjørende psykososiale faktorer som spiller inn i forhold til fysisk aktivitet. Tiltakene skulle i neste omgang føre til at folk ble mer fysisk aktive.
En viktig utfordring for å bedre folkehelsen, er å motivere og tilrettelegge for økt fysisk aktivitet.
God effekt av lavterskeltilbud
Annonse
Resultatene viste at beboere på Romsås økte sin fysiske aktivitet mer enn beboere i kontrollbydelen Furuset.
Resultatene viste også at endring i fysiske aktivitetsstadier i intervensjonsgruppen skjedde via forsterket identitet som fysisk aktiv, økt sosial støtte og økt opplevd kontroll som følge av intervensjonstiltakene.
Lavterskeltiltak så som trim- og gågrupper, merket folkesti og plakat med oppfordring om å ta trapp istedenfor heis, var spesielt virkningsfulle med hensyn på forflytning fram i aktivitetsstadier.
Interaksjonsanalyser viste ellers at slik forflytning var upåvirket av alder, kjønn, etnisk bakgrunn, utdanningsnivå og BMI.
Du blir hva du tror du er
Funnene tydet på at tiltakspakken lyktes i å øke befolkningens motivasjon for å være fysisk aktiv og dens faktiske fysiske aktivitetsnivå.
Spesifikke tiltak som trim- og gågrupper, merking av Folkesti og plakat med oppfordring om å ta trapp istedenfor heis bidro sterkt til dette.
Videre har slike endringer funnet sted delvis som et resultat av gunstige endringer i folks identifisering som fysisk aktive individer, i folks opplevelse av å ha kontroll over og mulighet til å være fysisk aktiv, og i folks opplevde støtte fra familie og venner i forhold til å være aktive.
Funnene har økt kunnskapen om effektive metoder og strategier for økt fysisk aktivitet i befolkningsgrupper med lav sosioøkonomisk status.
Catherine Lorentzen vil forsvare sin doktoravhandling Psychosocial mediators of stages of change in physical activity. Cross-sectional and prospective studies based on the “Romsås in Motion” community intervention fredag 7. desember 2007, for ved Norges idrettshøgskole, Seksjon for coaching og psykologi.