Annonse

En notis fra Norges forskningsråd - les mer.

Torunn Kjelstad skal fortelle om forskningen sin under Forskningsdagene i Oslo. Her er hun speilet i solcelle-skiver av uhyre rent silisium. (Foto: Alexander Ward)

Forsker på tynne tråder som temmer sola

Publisert

Torunn Kjeldstad forsker på tynne, tynne nanotråder i silisium, et materiale som nesten alle solceller i verden blir laget av. Håpet er at denne typen silisium skal kunne absorbere lys på en ny og bedre måte og dermed bli en del av fremtidens solceller, som vil kunne gi mer energi fra mindre materialer.

– Jeg motiveres av å jobbe med et tema som er knyttet til bærekraftig energi. Noen ganger kommer man over noe man ikke kan la være å undersøke, selv om man ikke vet hvor det tar deg. Det er det jeg drives av. Jeg er nysgjerrig, rett og slett, forteller Kjeldstad, som forsker ved Senter for materialvitenskap og nanoteknologi ved Universitetet i Oslo.

En del av forskningen hennes går ut på å måle egenskapene til de tynne nanotrådene, og teste hvordan de reagerer på blant annet lys og strøm.

– Teorien sier at dette kan være veldig spennende, men vi må faktisk teste det ut i praksis for å kunne si noe mer. Det er jeg glad for at jeg får lov til å gjøre.

Under Forskningsdagene i Oslo 25. september skal Torunn Kjeldstad fortelle mer om forskningen sin sammen med flere andre unge forskere.

Slampoeten Fredrik Høyer setter tonen, og med kunstverk fra Helle Kaarem og musikk fra elevbandet ImprovEd møtes kunst og vitenskap til en uformell forskningskveld på Kulturhuset.

Les mer om forskningen på nettsidene til Forskningsdagene

Powered by Labrador CMS