Tykktarmskreft fram i lyset

Tykktarmskreft kan bli enklere å oppdage. Ved hjelp av et nyutviklet medisinsk kontrastmiddel og avansert optikk blir farlige, usynlige polypper gjort synlige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Geir Torheim (t.v.) er prosjektleder hos GE Healtcare i Oslo, Andrew Healey er forsker. Her viser de fram det nye utstyret. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Om prosjektet

Prosjektnavn: «Development of a fluorescence labelled agent for the detection of pre-cancer lesions in the colon.»
Prosjektperiode: 2009–2011
BIA har bevilget 12 millioner kroner til prosjektet. Totalbeløpet for prosjektet er 90 millioner kroner.
Deltagere er GE Healthcare og SINTEF-Trondheim.
 

– Det har vært for lite oppmerksomhet om tykktarmskreft. Kreftformen har kommet i skyggen av kreft i prostata, bryst og lunge. Dette ser vi både i mediene og i forskningen, sier Geir Torheim ved GE Healthcare.

I Norge får 1 av 24 kvinner og 1 av 29 menn tykktarmskreft. Av de 3500 som rammes årlig, er bare om lag halvparten i live fem år etter at diagnosen er stilt.

– Vi mener det er svært mye å vinne på å forbedre diagnostikken for denne krefttypen, sier Torheim.

Han har ledet et prosjekt som tyder på at vi nå kan gjøre det langt enklere å oppdage, og dermed fjerne, de farligste kreftpolyppene i tykktarmen.

Målsøkende

Kontrastvæsken med navnet GE–137 er «målsøkende». Det vil si at den leter seg fram til kreften, etter at pasienten har fått den injisert gjennom en sprøyte i armen.

Tykktarmskreft har tilsynelatende vært ganske enkelt å oppdage ved hjelp koloskopi i tykktarmen. En slange med et kamera i enden har gjort det mulig å se de knuteformede polyppene. Gjennom et instrument i den samme slangen er polyppene blitt fjernet.

Men nå er man blitt klar over at det ikke kun er disse lett synlige polyppene som er farlige.

– Det var japanske leger som først oppdaget at det også finnes noen flate eller innsunkne polypper i tykktarmen. Disse er mye vanskeligere å få øye på.

– Lenge trodde man at det bare var asiater som utviklet slike flate polypper i tykktarmen, fordi det kun var i Asia man fant dem. Nå vet vi at det rett og slett dreide seg om at japanerne var flinkere til å oppdage dem, forteller Torheim.

Nytt instrument

Kreftsvulst i tykktarm (Foto: Emmanuelm, Wikimedia Commons, se lisens)

Etter om lag halvannen time er substansen GE Healthcare i Norge har utviklet, tatt opp i områder hvor det er kreft.

Det er da den andre delen av dette kreftprosjektet kommer inn i bildet. Man har nemlig videreutviklet koloskopisystemet og kamerautstyret som brukes i undersøkelsen.

Det nye dreier seg i korthet om at instrumentet nå i tillegg sender ut et sterkt, rødt lys. Fargen på det røde lyset blir endret av kontrastmiddelet, og dette detekteres av det nye kamerautstyret – sammen med det vanlige fargebildet.

Enklere for kirurgen

Slik kan jobben bli mye enklere for kirurgen som bruker kamerautstyr og skjerm ved operasjonsbordet.

Kontrastvæsken er prøvd ut på dyremodeller. Forskerne er nå i gang med en såkalt fase 1-studie på mennesker.

GE Healthcare har undersøkt effekten av substansen på friske, frivillige mennesker. Så langt har de ikke oppdaget noen form for bivirkninger. Men undersøkelser som dette må gjøres nøye, og tar tid.

Lenke:

Forskningsrådets program Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA)  

Powered by Labrador CMS