Framtiden ligger inni oss

Du har hørt om spåkoner? Sånne skumle damer med lange negler som ser inn i en krystallkule og sier at de kan se inn i framtiden din? Nå har forskerne greid å lage et kart over alle genene i menneskekroppen. Med dette kartet er det mulig å si noe om hva som kan komme til å skje med deg og andre i framtiden.

Publisert

Arvestoffet ditt inneholder mange hemmeligheter. Forskerne har så vidt begynt å avsløre disse hemmelighetene. Det er blitt mulig, fordi forskerne nå har kartet som viser hele oppskriften på hvordan vi mennesker er lagd.

Arbeidet med å lage dette kartet har tatt flere år. Forskere i flere land samarbeidet om det største forskningsprosjektet i verden noen gang.

Kart over kroppen

Nå vet vi altså hva som er genene våre. Men fortsatt gjenstår det vanskeligste arbeidet, nemlig å finne ut nøyaktig hvordan hver av genene styrer det som skjer i kroppen vår. Det er nå som vi etter hvert begynner å finne ut av dette, at det virkelig blir spennende. Snart kan kanskje en enkelt bloddråpe gi deg svaret på hva som vil skje med akkurat din kropp i framtiden!

En spåkone forteller vanligvis om den du kommer til å bli forelsket i når du blir voksen, hvor mange barn du vil få og om du blir lykkelig eller ulykkelig. Det er ikke akkurat sånne opplysninger arvestoffet gir. Mest kommer vi nok til å bruke opplysningene til å få vite mer om hvordan kroppen vår fungerer og hvorfor vi blir syke.

Gentest

"Test av genene kan si noe om hvilke sykdommer vi kanskje kan få i fremtiden"
"Test av genene kan si noe om hvilke sykdommer vi kanskje kan få i fremtiden"

Allerede i dag er det mulig
å ta en test av genene som kan si noe om hvilke sykdommer vi kanskje kan få i fremtiden. Disse opplysningene kan vi bruke til å prøve å holde oss friske.

Når vi forstår bedre hvordan genene våre virker, kan legene også lage behandlingsmetoder som er helt «skreddersydd» for akkurat din kropp.

Slutt på sprøyter?

Flere av dem som forsker på helsen vår, tror vi vil få mindre bruk for sprøyter og sykehus og den slags i framtiden. For når vi etter hvert får vite stadig mer om genene våre, så kan legen starte med å behandle sykdommen din før du er blitt alvorlig syk. Men før vi kommer så langt, er det en god del mer vi må vite om hvordan arvestoffet vårt fungerer og hvorfor vi får alvorlige sykdommer.