Roboter skal avsløre sexsykdom

Om kort tid vil automatiserte DNA-tester bidra til å gi mer viten om den hittil nærmest ukjente kjønnssykdommen mycoplasma, trolig enda mer utbredt enn klamydia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Foto:Rikshospitalet"

Mer effektiv og omfattende testing av aktuelle målgrupper vil kunne avsløre den hittil lite påaktede seksuelt overførbare bakteriesykdommen mycoplasma, slik det allerede gjøres for å påvise andre kjønnssykdommer, som klamydia og gonorré.

Mycoplasma er som de to andre en bakteriell infeksjon i kjønnsorganene.

Snikende trussel

DNA-testproduktene er utviklet i den norske bedriften Genpoint AS. Genpoints metoder oppdager og analyserer bakteriell sykdom ved hjelp av DNA-analyse. Genpoint AS erfarer nå altså at metodikken kan brukes til effektivt å påvise og analysere mycoplasma, eller mycoplasma genitalis som varianten i underlivet kalles.

- Det er grunn til å tro at den i Norge er minst like utbredt som klamydia. Men de som har sykdommen vet ikke om det, fordi det som regel ikke oppstår symptomer, sier salgs- og markedsdirektør, mikrobiolog Dagfinn Strømme i Genpoint.

- De eksisterende testmåtene gjør at langt færre enn ønskelig er blitt testet. Det er rett og slett ikke kapasitet i helsevesenet til å håndtere flere. Våre tester vil gjøre det mulig å teste større deler av befolkningen, også utover de tradisjonelle risikogruppene, sier Strømme.

Jomfruelig felt

Etter å ha høstet gode resultater med klamydiatester, hittil regnet som den mest utbredte kjønnssykdommen i Norge, er forventningene hos Genpoint og i sykehusmiljøene store til hva diagnostikken kan brukes til i forhold til mycoplasma.

- Det er et jomfruelig område, både når det gjelder å få kartlagt hva som forårsaker den, hvem som har sykdommen, hvordan den opptrer og hvilke følger sykdommen har for de som er smittet av bakterien, sier Strømme.

- Med vår metodikk kan flere testes, og slik bidra til at vi får et klarere sykdomsbilde enn vi hittil har hatt mulighet til, forteller Strømme.

De nye testmåtene påfører ikke pasientene smerte eller ubehag. Testene tas fra urinprøver, og er automatiserte og pålitelige.

Bygger roboter

I en periode med utprøving og klinisk forsøksdiagnostikk har to analyseinstrumenter, eller roboter, vært installert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, og ved Ullevål Universitetssykehus i Oslo. Mer enn 25 000 personer er til nå testet for klamydia med metoden. Nå utprøves metodikken i forhold til mycoplasma.

- I løpet av høsten venter vi at mange flere laboratorier vil ta metoden for klamydia i rutinebruk, forteller daglig leder i Genpoint as, Geir Gogstad.

Genpoints samarbeidspartner, Tecan Systems, i Sveits bygger og skal levere robotene og automatiseringsplattformen for Genpoint. De automatiserte instrumentene blir spesialtilpasset Genpoints analysemetodikk.

Snakker med globale aktører

Genpoint har i sin jakt på ny kapital sett til mulige utenlandske eiere, men selskapet er fortsatt 100 prosent norskeid, etter at investeringsselskapet Braganza kom inn på eiersiden. Braathenfamilien, som tidligere drev flyselskapet Braathens, har en sentral rolle i Braganza.

- Uten at jeg kan si hvilke vi snakker med, kan jeg fortelle at vi for tida er inne i forhandlinger med verdensledende aktører som i framtida kan bli våre samarbeidspartnere, for å få videreutviklet Genpoint AS, fastslår Genpoints administrerende direktør, Geir Gogstad.

Powered by Labrador CMS