Hva gjør det med oss at etablerte sannheter og naturlover ikke gjelder lenger? Hvilke spørsmål stiller vi oss når naboen kan google oss og klærne våre snart kan rense seg selv? Dette, og mye mer, kan du ta stilling til på Forskningstorget.
Eller når det drives rovdrift på naturressurser og vi kan forandre egenskapene hos planter og dyr?
- Hva gjør det med oss?
Det spørsmålet retter Forskningsrådet til barn og voksne som 22. og 23. september besøker Forskningstorget i Oslo, i forbindelse med årets Forskningsdager.
Det etiske perspektivet på de nye teknologiene er gjennomgangstema for Forskningsrådets fire boder, som handler om henholdsvis bioteknologi, nanoteknologi, informasjonsteknologi og matproduksjon/trygg mat.
Nye muligheter
Forskning og utvikling av nye teknologier åpner opp for helt nye muligheter som vi ikke engang drømte om for bare noen tiår siden.
De positive gevinstene er formidable. Tenk deg skreddersydd medisin til hvert individ, mat med nye kvalitetsegenskaper og enkel kontakt mellom slekt og venner når som helst og hvor som helst.
Eller nye materialer som gjør et mulig å lage helt nye produkter som kan forenkle hverdagen eller åpne for enda flere muligheter.
Det kan bety næringsutvikling og nye arbeidsplasser, bedre helse og økt livskvalitet.
Nye spørsmål
Nye teknologier som gir oss nye muligheter, reiser også noen spørsmål:
Vil vi at naboen skal kunne google oss via internett eller vise fram bilder av oss uten at vi vet det?
Vil vi at brus og godteri skal være tilsatt vitaminer slik at vi ikke trenger å spise ordentlig mat?
Vil vi genmodifisere planter for å gi matvarene nye egenskaper? Vil vi utvikle nye materialer som kan brukes i våpenindustrien?
Samfunnsdialog
- Det er viktig å ha en åpen samfunnsdialog om utfordringene i forbindelse med de nye teknologiene.
- Dette er satsingsområder for norsk forskning, der det er viktig at vi kan utvikle ny kompetanse og hevde oss internasjonalt både innen forskning og innovasjon, sier direktør Anne Kjersti Fahlvik i Forskningsrådets divisjon for store satsinger.
- Men vi må også prioritere forskning om etiske, miljømessige og samfunnsmessige sider ved teknologiutviklingen, og vi må invitere til en bred og åpen samfunnsdebatt om disse spørsmålene. Deltakelsen på Forskningstorget i Oslo er et ledd i dette, sier Fahlvik.
Annonse
I tillegg til å stille spørsmål inviterer Forskningsrådet til demonstrasjoner, presentasjoner, konkurranser og annen aktivitet.