En notis fra Nofima - les mer.

Avskjær fra makrell inneholder proteiner av god kvalitet. (Foto: Nofima)
Avskjær fra makrell inneholder proteiner av god kvalitet. (Foto: Nofima)

Skal lage lukt- og smakfritt proteinpulver av makrell-rester

Publisert

Forskere i Nofima har som mål å løse en skikkelig forskningsnøtt: Å lage et smaksnøytralt proteinpulver av et i så måte svært vanskelig råstoff: makrell.

Prosjektet «Smaksnøytrale proteiner fra makrell (SMELL)» er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). Målet er utvikling av metode for produksjon av smaksnøytralt proteinpulver fra limvann ved foredling av makrellavskjær.

– Makrell er en fet fisk med høyt innhold av flerumettede fettsyrer. Disse fettsyrene er spesielt utsatt for oksidasjon, som raskt fører til ubehagelig lukt og smak. Underveis skal vi finne ut hva som egentlig skaper uakseptabel lukt og smak fra limvann og hydrolysat fra restråstoff av makrell, sier forsker Diana Lindberg.

Det er hun som leder det utfordrende forskningsprosjektet, som skal være avsluttet innen utgangen av 2020.

I dag går en stor del av verdiøkningen basert på restråstoff fra makrell tapt for Norge.

– Restråstoff fra makrellfett og proteiner av god kvalitet med stort potensial innenfor helsekosttilskuddsmarkedet eller petfood-markedet – fôr til kjæledyr, forklarer Birthe Vang.

Hun har tatt sin doktorgrad på enzymatisk hydrolyse og skal lede labskalaforsøkene i prosjektet.

Les mer om prosjektet på Nofima sine nettsider.