Kungliga Vetenskapsakademien kunngjorde mandag hvem som tildeles Nobels minnepris i økonomi.(Foto: Christine Olsson, TT via AP, NTB)
Nobels minnepris i økonomi for forskning på forskjeller mellom land
Årets pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel deles mellom økonomene Daron Acemoglu, Simon Johnson og James Robinson.
NTB.
Publisert
– Årets pris handler om å forstå forskjellene i velstand mellom ulike land, sier professor Hans Ellgren ved Kungliga Vetenskapsakademien på kunngjøringen av prisen mandag.
Simon Johnson er en britisk-amerikansk økonom, mens Daron Acemoglu er tyrkisk-amerikansk og James A. Robinson er britisk. De to førstnevnte jobber begge ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA, mens Robinson jobber ved Chicago-universitetet – også i USA.
Acemoglu sier han er overrasket og sjokkert over å bli tildelt prisen.
– Du forventer aldri noe slikt, sa han idet han ble kontaktet av prisutdelerne i Aten, der han skal tale på en konferanse.
Velstand
De tre økonomene har vist betydningen av samfunnsinstitusjoner for et lands velstand, ifølge Kungliga Vetenskapsakademien.
– Samfunn med dårlige rettsstater og institusjoner som utnytter befolkningen skaper ikke vekst eller endring til det bedre. Prisvinnernes forskning hjelper oss til å forstå hvorfor, het det videre i kunngjøringen.
– De fattige landene blir rikere, men klarer ikke å ta igjen rike land. Hvorfor er det slik?, sier Jan Teorell, medlem av komiteen som bestemmer prisvinneren.
Bedre forståelse
Ifølge Jakob Svensson, leder av komiteen, har de tre prisvinnerne gjort banebrytende forskning for å skape en bedre forståelse av problemet.
– Årets prisvinnere har vært pionerer i å få oss til bedre å forstå hvorfor forskjellene mellom landene har oppstått. Å jevne ut forskjellene mellom ulike land er en av vår tids store utfordringer, sier Svensson.
Økonomiprisen heter formelt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Den ble innstiftet av den svenske sentralbanken i 1968, men regnes ofte som en av nobelprisene. Prisvinneren får 11 millioner svenske kroner.
Opptatt av samfunn og oppvekst?
Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.